Владимир Путин / - Фото: АП
04/09/2021 u 08:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русиjа би могла службено признати талибане, али тек након формирања инклузивне владе

Талибани контролишу готово циjелу земљу, укључуjући и главни град, рекао jе Путин прошле седмице те додао: "Ово jе стварност."

Русиjа би могла службено признати талибане као власти у Афганистану, али ће правилно размотрити таj потез тек након формирања инклузивне владе, саопћило jе у четвртак Министарство вањских послова.

Међутим, на брифингу за новинаре, гласноговорница министарства Мариа Закхарова обjаснила jе да признање неће бити стављено на расправу све док у Кабулу не постоjи права влада, преноси портал Кликс.ба.

– Залажемо се за формирање инклузивне коалициjске владе у Афганистану у коjоj ће учествовати све етнополитичке снаге земље, укључуjући националне мањине – рекла jе Закхарова новинарима.

– Питање службеног признавања власти постат ће релевантно након завршетка овог процеса – додала jе.

Закхарова jе такођер рекла да jе Русиjа досљедно подржавала независност Афганистана и да жели да се поjави као просперитетна држава, осуђуjући повлачење Запада као "негативан учинак на добробит циjеле земље".

– Спонтана одлука западних земаља да се повуку из Афганистана могла би имати негативан учинак на добробит циjеле земље у новоj хисториjскоj фази –рекла jе.

Талибани (тренутно означени као терористичка организациjа у Русиjи) обjавили су да су преузели контролу над Афганистаном 15. аугуста, приjе планираног повлачења америчких трупа.

Од тада jе Москва другачиjе приступила ситуациjи у односу на већину западних земаља, а руски предсjедник Владимир Путин позвао jе свиjет да реагуjе на основу чињеница.

– Талибани контролишу готово циjелу земљу, укључуjући и главни град – рекао jе Путин прошле седмице те додао: "Ово jе стварност."

Прошлог мjесеца, у интервjуу за ТВ канал са сjедиштем у Беируту Ал-Маyадеен, гласноговорник талибана открио jе да група има "добре односе" и с Русиjом и с Кином.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:47