Unsplash, zlato / - UNSPLASH, ZLATO
03/02/2023 u 22:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija kupila rekordan broj zlatnih poluga

Prošlog marta Moskva je ukinula PDV od 20 odsto na fizičku trgovinu zlatom za pojedince, kako bi ih odvukla od američkog dolara kao stabilne valute za zalihe,

Smanjenje poreza na plemenite metale podstaklo ljude da kupuju zlato i od njega prave zalihe, saopštilo je danas rusko ministarstvo finansija.

Prošlog marta Moskva je ukinula PDV od 20 odsto na fizičku trgovinu zlatom za pojedince, kako bi ih odvukla od američkog dolara kao stabilne valute za zalihe, a takođe je pojedince oslobodila od PDV-a dobijenog prodajom zlatnih poluga, što je dodatno povećalo potražnju za zlatom, prenose mediji.

Rusi su tokom prethodne godine kupili preko 50 tona zlatnih poluga, 10 puta više nego godinu ranije, a najtraženije su bile šipke težine jednog kilograma. Mediji navode da ovi podaci pokrivaju samo period do kraja novembra prethodne godine.

VTB banka, sa većinskim državnim vlasništvom, saopštila je da je prodala 33,8 tona zlatnih poluga prošle godine, kao i da njeni klijenti posjeduju zlata u vrijednosti od 50 milijardi rubalja, odnosno 711 miliona rubalja.

- Zlato je prošle godine bilo odlično zaštitno finansijsko rešenje. Kupci su prebacivali sredstva u zlato, kako bi diversifikovali svoju imovinu i na duže staze ostvarili profit', rekao je Jevgenij Beresnjev iz VTB banke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. mart 2023 01:14