Илустрација / - фото: UNSPLASH
30/05/2022 u 08:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија направила систем за спречавање судара авиона

Толико је сложен да су Американци радили на томе деценијама. И ми смо. И велики је успјех направити тако јединствен систем. Цијела домаћа индустрија је чекала на овај уређај", нагласио је генерални директор Навигатора

Први домаћи систем за избјегавање судара у ваздуху (СПСВ) створен је у Русији за све типове авиона, изјавио је за РИА Новости Сергеј Бабуров, генерални директор компаније Навигатор (творац система).

"Систем за избјегавање судара у ваздуху је први, јединствени домаћи систем, који нема аналога. Он упозорава авионе, шаље сигнал аутопилоту да избјегне судар са авионом. Ово је круна супституције увоза, то је наша иницијатива развоја. Ово је последња авионска јединица наше ваздухопловне индустрије“, рекао је Бабуров.

Поред тога, систем има хибридни режим надзора, односно пасивни надзор над ваздушном ситуацијом и активну антену која преноси информације другим летјелицама о својој локацији.

СПВС је дизајниран за све типове Ил-96, Сухој Суперџет-100, Ил-14, МС-21 и друге.

„Сада се систем већ инсталира на овим авионима, а тестира се и на авиону Л-410“, додао је Бабуров.

Према његовим ријечима, раније је на свим лајнерима постављен ТЦАС систем америчке компаније Колинс, заправо свјетског монополисте.

"Толико је сложен да су Американци радили на томе деценијама. И ми смо. И велики је успјех направити тако јединствен систем. Цијела домаћа индустрија је чекала на овај уређај", нагласио је генерални директор Навигатора.

Он је напоменуо да је ЕПСВ први пут представљен на прошлом МАКС-у, али не у хибридној верзији, као што је сада.

"То јест, без система за упозорење на близину земље. Сада је у овај систем интегрисано неколико додатних функција, укључујући препознавање контуре земље", закључио је Бабуров.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:15