/ - фото: Скриншот
06/03/2022 u 17:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија објавила документе: Украјина уз помоћ Америке правила биолошко оружје

Руска страна ће у блиској будућности представити резултате анализе добијених докумената

Откривене су чињенице које указују на хитног чишћење трагова војно-биолошког програма који се спроводи у Украјини, а који финансира Министарство одбране САД, изјавио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков, наводи Известија.

 - Током специјалне војне операције откривене су чињенице које указују на хитног чишћење трагова војно-биолошког програма који се спроводи у Украјини, а који финансира Министарство одбране САД. Од запослених у украјинским биолабораторијама добили смо документацију о хитном уништавању 24. фебруара посебно опасних узрочника куге, антракса, туларемије, колере и других смртоносних болести. Документе сада анализирају руски стручњаци из трупа радијационе, хемијске и биолошке заштите - рекао је Конашенков.

Конашенков је појаснио да је Пентагон након почетка руске операције заштите цивила у Донбасу био озбиљно забринутос због могућности обелодањивања извођења тајних биолошких експеримената на територији Украјине.

Већ сада нови подаци потврђују да су се компоненте биолошког оружја развијале у биолабораторијама Украјине, које се налазе у непосредној близини Русије, рекао је он.

Руска страна ће у блиској будућности представити резултате анализе добијених докумената.

 - Управо објављујемо упутства Министарства здравља Украјине о уништавању патогена и актима уништавања у биолошким лабораторијама у Полтави и Харкову “ , закључио је званични представник Министарства одбране Русије.

„Да би се спријечило откривање чињеница да САД и Украјина крше члан 1. Конвенције УН о забрани бактериолошког (биолошког) и токсичног оружја, украјинско Министарство здравља послало је упутство свим биолошким лабораторијама да хитно елиминишу ускладиштене залихе опасних патогена“, објаснио је генерал-мајор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 06:28