/ ilustracija youtube - zlato
18/10/2021 u 09:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија оборила рекорд по количини златних резерви

Русија се тако сврстала међу пет лидера по обиму међународних резерви

Русија је оборила рекорд по количини златних резерви. Обим међународних резерви те земље премашио је 618,2 милијарде долара. Ријеч је о историјском рекорду какав није забиљежен за вријеме постојања Банке Русије.

Русија се тако сврстала међу пет лидера по обиму међународних резерви. Испред ње су Кина, Јапан, Швајцарска и Индија, показују подаци руске Државне ревизорске институције, преноси Biznisinfo.

Златне резерве Русије су од почетка 2015. године повећане за 235 милијарди долара. Русија је у посљедње вријеме значајно увећала удио злата у својим резервама и то са 7,8 одсто почетком 2014. године на 23,3 одсто на крају прошле.

Осим злата и стране валуте, у састав руских резерви улазе и специјална права вучења, као резервно средство које емитује Међународни монетарни фонд. И њихова вриједност такође је знатно увећана и то са седам милијарди на 24,6 милијарди долара.

Како преноси агенција РИА Новости, Банка Русије постигла је циљ управљања резервама, обезбиједивши оптимални спој сигурности, ликвидности и профитабилности.

Регулатор је, како се наводи, створио кључне елементе управљања девизним резервама, те предузео мјере за побољшање нормативне и методолошке базе. Према подацима руске Централне банке, у августу су златне и девизне резерве Русије повећане 1,8 милијарди долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:55