Кремљ, Кремљ / - Фото: Политика, Википедија
14/11/2023 u 19:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija pomilovala ubicu novinarke nakon što je ratovao u Ukrajini

Sergej Hadžikurbanov, bivši policajac koji je 2014. osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Ane Politkovskaje, pomilovan je, potvrdio je njegov advokat

Jedan od osuđenika za ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje pomilovan je pošto je služio na ratištu u Ukrajini, objavili su ruski mediji.

Sergej Hadžikurbanov je bivši policajac koji je 2014. osuđen na 20 godina zatvora. Da je pomilovan, potvrdio je njegov advokat za ruski portal RBK.

U komentaru za ruske medije, novinar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov ocijenio je da je njegovo pomilovanje znak sistematskog nepoštovanja države prema pravima žrtava.

Politkovskaja, nagrađivana novinarka kritički nastrojena prema Kremlju, ubijena je ispred svog stana 7. oktobra 2006. Imala je 48 godina.

Poslije duge istrage, 2014. godine je nekoliko muškaraca iz Čečenije osuđeno za ubistvo.

Porodica i bivše kolege novinarke sumnjaju da je posredi bilo političko ubistvo i ne odustaju od zahtjeva da se obavi sveobihvatna istraga ubistva.

Politkovskaja je radila za Novaju Gazetu, list koji kritikuje Kremlj. U vrijeme ubistva pisala je o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji.

Ruski portal Baza objavio je na Telegramu da je bivši policajac optužen da je organizovao njeno ubistvo bio poslat na ukrajinski front krajem 2022. Posle šest mjeseci produžio je ugovor s ruskim ministarstvom odbrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:40