/ - RUSIJA - PHOTO BY RANDOM INSTITUTE ON UNSPLASH
27/07/2023 u 15:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija stavila još jednog sudiju Međunarodnog krivičnog suda na potjernicu

Moskva je već stavila Khana i Aitalu na svoju potjernicu u posljednja dva mjeseca

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je sudija Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Tomoko Akane stavljena na vladinu potjernicu, prenosi portal Radio Slobodna Evropa.

MKS je u martu izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i komesarku za prava djeteta u Rusiji Mariju Lvovu-Belovu zbog odgovornosti za deportaciju ukrajinske djece u Rusiju — što je ratni zločin prema međunarodnom zakonodavstvu.

Rusija je uzvratila otvaranjem krivičnih postupaka protiv tužioca MKS-a Karima Khana i sudija koji su naredili Putinovo hapšenje, uključujući Akaneu i Italijana Rosario Salvatore Aitala.

Moskva je već stavila Khana i Aitalu na svoju potjernicu u posljednja dva mjeseca.

Tereti ih se za “pripremu napada na predstavnika strane zemlje koja uživa međunarodnu zaštitu, kako bi zakomplikovali međunarodne odnose”.

Prema navodima ove komisije, britanski generalni tužilac Khan “nezakonito” je izdao potjernicu za ruskim predsjednikom, a sudije donijele takođe “nezakonitu” odluku o hapšenju Vladimira Putina.

-Optuženi su, na osnovu rješenja istražitelja, stavljeni na potjernicu- naveli su iz Ruske istražne komisije 21. maja 2023.

Saopštili su da se istraga nastavlja te da su i drugi zvaničnici MKS-a pod istragom.

MKS je 20. maja, saopštio da će ostati nepokolebljiv u potjernici za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ocijenivši neprihvatljivom mjeru ruskih vlasti da protiv tužioca tog suda izdaju potjernicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 17:19