/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
18/07/2022 u 10:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija zabranjuje plaćanja kriptovalutama

Osim toga, novim zakonom je propisano da kripto mjenjačnice i pružaoci usluga odbiju transakcije u kojima se digitalni prenosi mogu tumačiti kao oblik plaćanja

 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje korištenje digitalne imovine, poput kriptovaluta i NFT-ova, za plaćanje robe i usluga.

Osim toga, novim zakonom je propisano da kripto mjenjačnice i pružaoci usluga odbiju transakcije u kojima se digitalni prenosi mogu tumačiti kao oblik plaćanja.

Zakonom je zabranjeno prenošenje ili prihvatanje digitalne finansijske imovine kao naknade za prenesenu robu, izvedene radove, pružene usluge, kao i bilo koji drugi način plaćanja digitalnom finansijskom imovinom.

Centralna banka Rusije pozvala je već prije na potpunu zabranu kriptovaluta. To se najvjerovatnije nije dogodilo jer se rusko Ministarstvo finansija protivilo toj ideji i smatralo da je potrebno dopustiti razvoj kripto tehnologije. Za deset dana zakon će stupiti na snagu i učiniće plaćanje kriptovalutom nezakonitim u zemlji.

Međutim, Rusi i dalje mogu ulagati u kriptovalute poput Bitcoina i vjerovatno smiju nastaviti da ih rudare.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:48