Ambasada Rusije u Londonu / - NET/SKRINšAT
01/08/2022 u 22:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruska ambasada u Londonu: Ukrajina neosnovano traži trećinu imovine SSSR

Kao jedina država nasljednica bivšeg Sovjetskog Saveza, Rusija je preuzela odgovornost i u potpunosti otplatila sve sovjetske dugove, znatnu sumu od 110 milijardi američkih dolara

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji saopštila je da su,  sa stanovišta međunarodnog prava, neosnovani navodi Ukrajine da Rusija treba da vrati najmanje trećinu bivše imovine SSSR-a u inostranstvu su neosnovani.

Takve tvrdnje ukrajinskih zvaničnika nemaju osnova u međunarodnom pravu, navela je ambasada komentarišući zahtev ukrajinskog ambasadora za dodjeljivanje najmanje trećine imovine SSSR-a Kijevu, preneo je TAS S.

Kao jedina država nasljednica bivšeg Sovjetskog Saveza, Rusija je preuzela odgovornost i u potpunosti otplatila sve sovjetske dugove, znatnu sumu od 110 milijardi američkih dolara, naglašava se u saopštenju.

Sve ostale bivše sovjetske republike, uključujući Ukrajinu, napustile su Sovjetski Savez neopterećene spoljnim dugovima, navodi se u saopštenju i ističe da je iz navedenih razloga Rusija u to vrijeme, takođe, legalno preuzela prava na svu sovjetsku imovinu u inostranstvu.

''Polazimo od pretpostavke da su diplomatske prostorije kao i domovi osoblja ambasade i dalje zaštićeni diplomatskim imunitetom'', navodi se u saopštenju.

Pretpostavljamo da Velika Britanija ostaje posvećena svojim obavezama prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. kao što Rusija nastavlja da poštuje njih u vezi sa ambasadom Velike Britanije u Moskvi, istakla je ruska ambasada.

Ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko rekao je da Ukrajina zahtijeva da Rusija vrati najmanje trećinu strane imovine bivšeg Sovjetskog Saveza koju je Moskva dobila u zamjenu za dugove SSSR-a.

Pristajko je priznao da je Rusija preuzela sve dugove Sovjetskog Saveza u zamjenu za svu stranu imovinu i da se Ukrajina sa tim složila, ali da nije ratifikovala dokumenta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 08:48