Русија, одлазак дипломата из Прага / - фото: PEXEL
29/05/2021 u 19:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руске дипломате одлазе из Прага

Чешка влада дала jе Русиjи рок до краjа маjа да повуче вишак особља амбасаде

Чешку данас и у понедjељак напушта 63 дипломата и особља из амбасаде у Прагу пошто jе послиjе узаjамног протjеривања дипломата у априлу Чешка искористила Бечку конвенциjу да нареди Русиjи да своjу велику прашку амбасаду сведе реципрочно на седам дипломата и 25 запослених, тачно колико jе остало након протjеривања чешкоj амбасади у Москви.

Чешка влада дала jе Русиjи рок до краjа маjа да повуче таj вишак особља амбасаде, а протjеривање дипломата и дипломатски чешко-руски рат од 17. априла због основаних сумњи да су у експлозиjе магацина са мунициjом у Врбjетицама на jугу Чешке 2014. године умjешани агенти руске ГРУ подржава према наjновиjоj анкети 54 одсто Чеха, пише Недељник.рс.

Против протjеривања и повлачења Руса из амбасаде jе свега 20 одсто Чеха, а према тоj анкети агенциjе Дата Колект за чешки jавни тв сервис ЧТ исто толики проценат анкетираних не вjеруjе чешкоj влади да има доказе за оптужбе да су мунициjу бугарског трговца оружjем у тим магацинима у ваздух дигла двоjица руских агената, исти они коjи се сумњиче за покушаj тровања бившег руског агента Сергеjа Скрипаља 2018. године у Великоj Британиjи.

Поводом дипломатског рата због сумњичења да jе у експлозиjе у Врбjетицама у коjима су погинула два Чеха умиjешана специjална jединица воjне руске службе ГРУ за операциjе у иностранству уз Чешку су стали савезници из Европске униjе и НАТО али свега неколико земаља протjерало jе у знак солидарности руске дипломате.

Савезници у ЕУ и НАТО замjерили су чешкоj влади што ниjе, као што jе учинила Велика Британиjа у афери Скрипаљ због коjе jе протjерано из низа земаља преко 100 руских дипломата, благовремено консултовала савезнике да се координира заjедничка реакциjа, већ се влада премиjера Андреjа Бабиша у страху да аферу Врбjетице не обjаве чешки медиjи у дипломатски рат са Русиjом упустила сама, а тек послиjе обjашњавала и тражила подршку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:19