Ruski novinar poginuo na bojnom polju / Snimak ekrana: Ks
23/11/2023 u 13:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski novinar poginuo na ukrajinskom ratištu, nosio je uniformu

Boris Maksudov je hitno hospitalizovan, ali se ispostavilo da su povrede bile fatalne, saopštila je ruska državna televizija

Umro je Boris Maksudov, reporter televizijskog kanala Rusija-24, koji je juče ranjen u napadu ukrajinske bespilotne letjelice u regionu Zaporožja. Ruski istražitelji optužili su ukrajinske oružane snage da su gađale grupu ruskih novinara na okupiranoj teritoriji na jugoistoku Ukrajine.

Na snimku koji je snimljen samo nekoliko trenutaka nakon napada ruske državne novinske agencije TASS vidi se Maksudov kako stenje na zemlji prije nego što je odveden. Boris Maksudov je hitno hospitalizovan, ali se ispostavilo da su povrede bile fatalne“, saopštila je ruska državna televizija.

Ukrajinska pravda piše da su ruski mediji počeli da šire poruku da "Ukrajina napada predstavnike medija koji govore istinu", ali su istovremeno prikazali snimak na kojem se vidi Maksudov u vojnoj uniformi u blizini linije fronta.

Iako snimci nisu naročito kvalitetni, ukrajinski mediji tvrde da na uniformi koju treba da nose vojni izvještači na frontu nema znakova novinarske značke.

Na seriji Maksudovih fotografija koje su ruski mediji objavili nakon njegove smrti, Maksudov takođe izgleda kao vojnik – u vojnoj uniformi, sa zelenim pancirom i zelenim šljemom. Ukrajinska pravda napominje da novinari na frontu obično nose plavu odjeću i imaju velike oznake „PRESS“ na leđima i grudima kako bi se razlikovale od vojske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 18:27