/ - (Фото:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)
23/12/2022 u 17:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski opozicionar tužio Putina jer je upotrijebio riječ „rat“

Opozicionar je optužio Putina da je prekršio sopstveni zakon

Opozicioni političar i odbornik iz Sankt Peterburga, Nikita Juferev, zatražio je od tužioca da reaguje i ispita predsjednika Rusije Vladimira Putina zbog upotrebe riječi "rat", kojom je nazvao ono što Moskva zvanično zove "specijalna vojna operacija" u Ukrajini. Opozicionar je optužio Putina da je prekršio sopstveni zakon, objavio je Rojters.

Od kada je 24. februara napala Ukrajinu, Rusija je ovu intervenciju nazivala specijalna vojna operacija, a u martu je je donijet zakon koji je propisao stroge kazne za namjerno „širenje lažnih informacija“ o oružanim snagama Rusije. Ovaj zakon doveo je ljude u opasnost da završe pod istragom ukoliko rat nazovu svojim imenom.

Putin je na konferenciji za medije, održanoj u četvrtak, rekao da je cilj Moskve da se rat završi.

Juferev je rekao za Rojters da je svjestan da su njegovi pravni napori uzaludni, ali da je tužbu podnio da bi razotkrio laži sistema.

-Za mene je važno da to uradim kako bih skrenuo pažnju na kontradikcije i nepravdu ovih zakona koje je Putin potpisao, ali koje sam ne poštuje- rekao je Juferev za Rojters.

Dodao je da što se to više bude spominjalo, to će više ljudi posumnjati u poštenje i nepogrešivost ruskog predsjednika, što će na kraju dovesti do smanjenja podrške koju mu građani daju.

Opozicionar je u otvorenom pismu zatražio od državnog tužioca i ministra unutrašnjih poslova da Putina terete na osnovu zakona o širenju lažnih vijesti o akcijama ruskih oružanih snaga.

On je od Rojtersa zatražio da ne otkrije njegovu lokaciju i istakao da Putinovi kritičari, koji javno rat nazovu ratom trpe teške posledice.

Opozicionar Ilija Jašin je ovog mjeseca osuđen na 8,5 godina zatvora zbog širenja lažnih informacija o vojsci. Odbornik u sanktpeterburškoj skupštini Aleksej Gorinov osuđen je u julu na sedam godina zatvora zbog kritikovanja invazije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:08