ruska duma / - FOTO: EPA
12/03/2024 u 07:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski poslanici žele da ponište sovjetsku odluku o davanju Krima Ukrajini

Ruski poslanici podnijeli su Dumi, donjem domu parlamenta, predlog zakona o poništavanju sovjetske odluke iz 1954. godine kojom je poluostrvo Krim, do tada u sastavu Rusije, predato Ukrajini.

Ovaj potez trebalo bi da stvori pravnu osnovu kako bi Rusija mogla da tvrdi da Krim, poluostrvo u Crnom moru koje je anektirala od Kijeva 2014. godine, zapravo nikada nije ni bilo dio Ukrajine, prenose agencije.

Nacrt zakona, koji su predložili poslanici iz oba doma ruskog parlamenta, opisuje odluku iz 1954. kao proizvoljnu i nezakonitu jer nije održan referendum, a sovjetske vlasti nijesu imale pravo, bez pristanka, dodjeljivati teritoriju jedne konstitutivne republike drugoj.

Nije objavljeno kada će se u Dumi raspravljati o predlogu zakona, prenosi Hina.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je osudio predaju Krima 1954. godine, kada je na vlasti bio Nikita Hruščov, nazvavši taj potez kršenjem tadašnjih zakona.

Stanovnici Krima su, kao i ostatak Ukrajine, većinski glasali za nezavisnost na referendumu u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza, a Rusija i Ukrajina su posle toga međusobno priznale granice.

Međutim, Moskva je 2014. preuzela vojnu kontrolu nad Krimom i anektirala ga referendumom koji Ukrajina i zapadne vlade smatraju nezakonitim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:03