фото: Скриншот / - фото: Скриншот
19/05/2022 u 10:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руски војник изјаснио се кривим на суђењу за ратне злочине у Украјини

На суђењу, које има огроман симболички значај за Кијев, Шишимарин је оптужен за убиство 62-годшњег цивила у сјевероисточном украјинском селу Чупахивка 28. фебруара

Руски војник оптужен за ратне злочине у Украјини изјаснио се кривим за убиство ненаоружаног цивила, јављају медији.

Вадим Шишимарин, 21-годишњи тенковски командат, о кривици се изјаснио на судском претересу у Кијеву, у оквиру првог суђења за ратне злочине једном руском војнику који је учествовао у инвазији.

На суђењу, које има огроман симболички значај за Кијев, Шишимарин је оптужен за убиство 62-годшњег цивила у сјевероисточном украјинском селу Чупахивка 28. фебруара. Ако буде осуђен, могла би да му буде изречена доживотна казна затвора.

Украјина је оптужила Русију за звјерства и бруталност против цивила током инвазије и идентификовала више од 10.000 могућих ратних злочина. Русија одбацује оптужбе да напада цивиле и да је одговорна за ратне злочине и тврди да их је Кијев исценирао.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је на питање агенције Ројтерс да прокоментарише суђење одговорио: "Као и раније, нема информација и способност Русије да обезбиједи помоћ је ограничена зато што немамо дипломатску мисију".

Коментаришући шире питање оптужби за ратне злочине против руских снага у Украјини Песков је рекао да Москва сматра да је "немогуће и неприхватљиво употребљавати те изразе.

"Многи од случајева о којима Украјина говори су очигледно лажни, а најгори су исценирани, као што су то чврсто доказали наши експерти", устврдио је Песков.

Украјински државни тужиоци наводе да су Шишимарин и још четири руска војника пуцали и украли возило да би побјегли, након што су њихову јединицу напале украјинске снаге.

Руски војници довезли су се у село Чупахивка гдје су видјели ненаоружаног становника на бициклу како разговара телефоном. Тужиоци наводе да је Шишимарину наређено да убије цивила да би га спријечио да обавијести власти о присуству руских снага.

Оптужени је, како се наводи, пуцао цивилу у главу из аутоматске пушке. Цивил је преминуо на лицу мјеста.

У међувремену, организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч саопштила је у сриједу да је забиљежила додатне случајеве "очигледних ратних злочина" које су у Украјини починиле руске снаге.

У извјештају те организације наводи се да су руске снаге, које су контролисале већи дио региона Кијева и Чернигова од краја фебруара до марта, биле одговорне за насумична погубљења и мучење цивила и друга тешка кршења људских права.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 16:16