Савјет безбједности УН / - Твитер
07/05/2022 u 17:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД не очекују да ће Русија изгубити статус сталног члана Савјета безбједности УН

Амбасадорка је додала да је Русија и раније пријетила да ће употријебити нуклеарно оружје, као и да је лажно оптуживала САД и Украјину да су употребљавале хемијско оружје

Вашингтон у овом тренутку не очекује да ће Русија изгубити статус сталног члана Савјета безбједности Уједињених нација, али ће наставити напоре да изолује Москву, изјавила је америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд у интервјуу за ПБС.

"Веома сам свјесна и саосјећам са ставом украјинског предсједника да је Савјет безбједности, по његовом мишљењу, споро реаговао, али ми предузимамо прилично агресивне акције против Руса откако је ово почело, и наставићемо то да радимо", истакла је Томас-Гринфилд, преноси ТАС С.

Она је навела и да разумије захтјеве Украјине да се преиспита стално мјесто Русије у Савјету безбједности, али да "тренутно не види да ће то бити промјењено".

Амбасадорка је додала да је Русија и раније пријетила да ће употријебити нуклеарно оружје, као и да је лажно оптуживала Сједињение Америчке Државе и Украјину да су употребљавале хемијско оружје, а сама га је користила у Сирији, наводи ТАС С.

Руска амбасада у САД саопштила је раније да су оптужбе Вашингтона да Русија крши Конвенцију о хемијском оружју неосноване, а портпарол руског министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков је оптужио украјинску службу безбједности да је уз подршку западних земаља планирала да употреби токсичне супстанце против цивила, па да касније за то оптужи Русију, преноси ТАС С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:01