/ DARJA DUGINA FOTO: SCREENSHOT
05/10/2022 u 22:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD vjeruju da Ukrajina stoji iza ubistva Darije Dugine

Rusija je optužila ukrajinske državljane da su odgovorni za napad, što je Ukrajina oštro negirala nakon eksplozije

Američka obavještajna zajednica vjeruje da je bombaški napad na automobil u kojem je ubijena Darija Dugina, ćerka istaknutog ruskog političkog lika Aleksandra Dugina, autorizovan od strane elemenata ukrajinske vlade, rekli su za CNN izvori bliski obavještajnim službama.

Prema izvorima, SAD nisu bile upoznate sa planom, a još uvijek je nejasno ko je tačno naredio atentat. Takođe nije jasno vjeruje li američka obavještajna zajednica da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio svjestan zavjere ili ju je odobrio, prenosi Avaz.

Međutim, obavještajni izvještaj, koji je prvi objavio New York Times, čini se da potkrepljuje elemente nalaza ruskih vlasti da je bombaški napad bio "unaprijed planiran". Rusija je optužila ukrajinske državljane da su odgovorni za napad, što je Ukrajina oštro negirala nakon eksplozije.

Zvaničnici ukrajinske vlade nisu odmah odgovorili na upit CNN-a za komentar. NSC, CIA i State Department odbili su komentirati navode. Američki obavještajni zvaničnici vjeruju da je Dugina vozila automobil svoga oca u noći kada je ubijena, a da je njen otac bio stvarna meta operacije, rekao je jedan od izvora.

Dugin je ruski ultranacionalista i filozof koji je bio žestoki zagovornik ruskog rata u Ukrajini. Duginin prijatelj je takođe rekao za rusku državnu novinsku agenciju TASS ubrzo nakon eksplozije da je automobil koji je vozila bio automobil njenog oca. Obavještajni podaci u kojima se spominje umiješanost Ukrajine, ako su tačni, signalizirali bi hrabru ekspanziju ukrajinskih tajnih operacija.

Do danas su ukrajinski napadi unutar Rusije uglavnom bili ograničeni na napade na skladišta goriva i vojne baze u gradovima duž rusko-ukrajinske granice, poput Belgoroda. Ali SAD nisu dobro upućene u sve planirane napade Ukrajine, rekli su izvori za CNN.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:49