Zgrada MI 6 / Shutterstock
19/07/2023 u 19:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šef MI6 pozvao Ruse da se okrenu protiv Putina i – špijuniraju za Britaniju

Mur je poziv uputio prilikom boravka u Pragu u Češkoj, i to je redak primer njegovog javnog nastupa, a Rojters precizira da se radi tek o njegovom drugom javnom obraćanju otkako je 2020. godine postao šef MI6

Šef britanske kontraobavještajne službe MI6 Ričard Mur pozvao je Ruse "koji se bore sa svojom savešću" da se okrenu protiv vlasti predsednika Rusije Vladimira Putina i da - špijuniraju za Veliku Britaniju, javljaju svetski mediji.

Kako navodi Si-En-En (CNN), Mur je poziv uputio prilikom boravka u Pragu u Češkoj, i to je redak primer njegovog javnog nastupa, a Rojters precizira da se radi tek o njegovom drugom javnom obraćanju otkako je 2020. godine postao šef MI6.

Rojters navodi da je Mur u govoru u britanskoj ambasadi uporedio sadašnju situaciju u Ukrajini sa praškim prolećem 1968. godine kada ulazak sovjetskih tenkova prekinuo reforme u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

„Suočeni sa podmitljivošću, međusobnom zavađenošću i bezosećajnom nekompetencijom svojih lidera, mnogi Rusi se bore sa istim dilemama kao njihovi prethodnici (u Čehoslovačkoj), 1968. godine“, rekao je Mur i dodao: „Pozivam ih da učine ono što drugi rade u poslednjih 18 meseci i da nam se pridruže. Naša vrata su uvek otvorena. Njihove tajne biće bezbedne kod nas, i zajedno ćemo raditi na toma da se krvoproliće (u Ukrajini) okonča“.

Kako prenosi CNN, Mur je ocenio da „danas ima mnogo Rusa koji su tiho zgroženi prizorom u kojem njihove oružane snage pretvaraju ukrajinske gradove u prah, isteruju nevine porodice iz njihovih domova i otimaju hiljade dece“.

„Oni s užasom posmatraju kako njihovi vojnici pretvaraju u pustoš njima srodnu zemlju. Duboko u srcu oni znaju da je Putinov razlog za napad na prijateljsku slovensku zemlju – prevaran“, dodao je Mur.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:42