Peter Sijarto / GOV.ME - GOV.ME
11/07/2022 u 22:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sijarto: Mađarska odbija čak i da razgovara o gasnom embargu Rusiji

Osim ozbiljne bezbijednosne prijetnje Evropi koju predstavlja rat u Ukrajini, izazov predstavlja i osiguranje energetske i ekonomske bezbijednosti, ocijenio mađarski šef diplomatije

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto poručio je da Mađarska Vlada odbija čak i da razgovara o mogućnosti uvođenja gasnog embarga protiv Rusije.

Sijarto je rekao da, osim ozbiljne bezbijednosne prijetnje Evropi koju predstavlja rat u Ukrajini, izazov predstavlja i osiguranje energetske i ekonomske bezbijednosti, objavljeno je na sajtu Višegradske grupe.

„Nažalost u teškoj smo situaciji, jer su isporuke gasa iz Rusije u Evropu znatno opale i stopa po kojoj raste cena prirodnog gasa mogla bi baciti evropske ekonomije na koljena“, naveo je Sijarto.

Kada je reč o isporuci gasa Mađarskoj, on je dodao da je najveći deo gasnih puteva prebačen na južni tok.

„Mađarska uvozi otprilike 30 miliona metara kubnih gasa svakog dana, od čega se polovina isporučuje južnim tokom koji prolazi kroz Tursku, Bugarsku i Srbiju“, rekao je Sijarto i dodao da je mađarska Vlada odlučila da poveća uvoz gasa i da će za sezonu grijanja biti uskladištene dodatne količine.

Prema njegovim riječima, EU do sada nije uspjela da nađe rješenje konflikta, a konkurentnost bloka je znatno opala u posljednje vrijeme, piše „Budapest tajms“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:26