/ - SHUTTERSTOCK
24/04/2023 u 08:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sin Dmitrija Peskova tvrdi: Borio sam se s Vagnerom, to je bila moja dužnost

Sin portparola Kremlja rekao je za Komsomolskaja Pravdu da je bio u Vagneru i služio u Ukrajini gotovo šest mjeseci

Nakon što je vlasnik Vagnera izjavio da se uz njegove plaćenike u Ukrajini borio sin Putinovog portparola Dmitrija Peskova, tu informaciju je potvrdio i Nikolaj Peskov (33).

Sin portparola Kremlja rekao je za Komsomolskaja Pravdu da je bio u Vagneru i služio u Ukrajini gotovo šest mjeseci, piše BBC.

“To je bila moja dužnost, nisam mogao sjediti sa strane i gledati kako prijatelji i drugi odlaze u Ukrajinu”, rekao je.

“Koristio sam lažno ime”

Privatna vojska Vagner je optužena za ratne zločine i zlostavljanja u Ukrajini. Među Vagnerove plaćenike regrutovane su hiljade osuđenika iz zatvora, nakon što je grupa pretrpjela teške gubitke. Rijetkost je da se član ruske elite odluči pridružiti Vagneru. Mnogi od njih otišli su u inostranstvo kako bi izbjegli regrutaciju u regularnu vojsku.

Nikolaj Peskov, takođerje poznat kao Nikolaj Choles, tečno govori engleski jer je par godina u mlađim danima proveo u Londonu. Radio je kao dopisnik ruske državne televizije RT.

I on i njegov otac su pod američkim sankcijama. U intervjuu za prokremaljski dnevnik Komsomolskaja Pravdu rekao je da je njegova odluka pridružiti se Vagneru, ali nije znao kako to učiniti.

“Zato sam se obratio svom ocu i on mi je pomogao”, rekao je mlađi Peskov.

Rekao je da je koristio lažni pasoš kako njegovi Vagnerovi plaćenici ne bi saznali za njegove veze s Kremljem. U intervjuu nije otkrio to lažno ime jer bi ga, kako je rekao, možda trebao ponovno upotrijebiti. BBC nije uspio provjeriti njegovu tvrdnju da je služio s vagnerovcima.

Tvrdnja Nikolaja Peskova podudara se s velikom akcijom regrutovanja nove vojske, s ruskim državnim oglasima koji pozivaju muškarce da izvrše svoju “domovinsku dužnost” tokom “specijalne vojne operacije” u Ukrajini. Desetine hiljada muškaraca pobjegli su iz Rusije prošlog seprembra kako bi izbjegli mobilizaciju, nakon što je Putin najavio djelimičnu mobilizaciju.

“Dobio sam medalju za hrabrost”

Nikolaj Peskov nije otkrio gdje je tačno služio u Ukrajini. Šef Vagnera Prigožin je za ruske medije rekao da je Peskov, nakon što se pridružio grupi s lažnim dokumentima, prošao tronedjeljni tečaj obuke. Prigožin je naveo da je Peskov bio u Lugansku i da je pokazao hrabrost i junaštvo “kao i svi ostali”.

Prigožin tvrdi da ga je portparol Kremlja zamolio da uzme njegovog sina kao običnog vojnika. Nikolaj Peskov je rekao da je ove godine dobio medalju za hrabrost.

“To se dogodilo nakon što je cijela moja ekipa postigla podvig, ali ne mogu reći više od toga”, rekao je Peskov.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:25