Јенс Столтенберг / - интернет
09/01/2022 u 22:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Компромис са Русијом могућ, иако су вјековима имали сукобе са сусједима

- Могуће jе да заjедно пронађемо политички пут напред, као и да се узму у обзир забринутости Русиjе, али ризик од сукоба и даље постоjи - истакао jе генерални секретар НАТО

Преговори са Русиjом могли би се протегнути на сериjу састанака са циљем проналажења прихватљивих рjешења за све стране и компромиса, изjавио jе генерални секретар НАТО Jенс Столтенберг.

Столтенберг jе истакао да jе Сjеверноатлантска алиjанса и раниjе доказивала да се у односима са Русиjом могу постићи компромиси и пронаћи рjешења.

 - Познаjем историjу Русиjе, они су вjековима имали сукобе са сусjедима - рекао jе Столтенберг у интервjуу за „Фаjненшел таjмс“ и додао да Русиjа има алтернативу, а то jе сарадња и рад са НАТО, пренио jе Спутњик.

Спремни су, према његовим риjечима, да теже унапређењу односа, те додао да су САД и НАТО спремни да са Русиjом разговараjу о мjерама за смањење ризика, посебно у погледу контроле наоружања и напора за обезбjеђивање веће транспарентности воjних активности, као и о каналима везе.

Истовремено, Столтенберг сматра да jе неприхватљив захтjев Русиjе да Украjина не уђе у Алиjансу, због тога што крши „основне принципе” НАТО, али мисли да постоjи могућност да се дође до заjедничког политичког рjешења за ситуациjу око Украjине, узимаjући у обзир забринутост Русиjе.

 - Могуће jе да заjедно пронађемо политички пут напред, као и да се узму у обзир забринутости Русиjе, али ризик од сукоба и даље постоjи - истакао jе генерални секретар НАТО.

За вечерас jе планиран први сусрет руске и америчке делегациjе у формату радне вечере, а главни дио дискусиjе биће у понедjељак, у затвореном формату, на териториjи сталне мисиjе САД при Канцелариjи УН у Женеви.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:59