/ - SKRINšOT
07/06/2023 u 22:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grosi: IAEA će povećati broj inspektora u Zaporožju nakon vanredne situacije u Kahovki

On je objasnio da nakon proboja na stanici, koja se nalazi na Dnjepru, IAEA prati smanjenje nivoa vode koja se koristi za hlađenje reaktora nuklearne elektrane Zaporožje kako bi se izbjegle "radiološke posledice"

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) povećaće broj svojih inspektora u nuklearnoj elektrani Zaporožje, posle eksplozije u hidroelektrani Kahovka, rekao je generalni direktor agencije Rafael Grosi u intervjuu za RIA Novosti.

On je objasnio da nakon proboja na stanici, koja se nalazi na Dnjepru, IAEA prati smanjenje nivoa vode koja se koristi za hlađenje reaktora nuklearne elektrane Zaporožje kako bi se izbjegle "radiološke posledice".

- Činjenica da povećavamo broj stručnjaka je iz dva razloga. Prvo, ovo je vanredna situacija koja je nastala nakon rušenja brane - rekao je Grosi.

Kao drugi razlog Grosi je naveo potrebu sprovođenja plana bezbjednosti Zaporoške NE.

- A drugi razlog je taj što sam, možda se sjećate, prošle nedjelje bio u Njujorku na sastanku Savjeta bezbjednosti UN, gdje sam definisao neke osnovne principe za sprečavanje nuklearne nesreće u Zaporoškoj elektrani. Naša misija će pratiti određene aspekte u vezi sa fizičkim integritetom nuklearne elektrane kako bi se spriječilo razmještanje teškog naoružanja ili napadi na taj objekat - rekao je on, napominjući da će se zadaci pred misijom umnožavati.

Grosi nije naveo tačan broj inspektora koje će IAEA poslati u Zaporožje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:11