Јенс Столтенберг / - интернет
25/02/2022 u 19:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Русија је агресор и платиће цијену у наредним годинама

Нагласио jе како су броjни савезници од САД, Њемачке па до Француске послао своjе трупе и спремно чекаjу

Jенс Столтенберг, генерални секретар Сjеверно-атлантског савеза (НАТО) рекао jе вечерас како jе стално у конаткту са Украjином и да прате ситуациjу, али jе упутио поруку. 

 - Неће Руси учинити сигурниjом Украjину. Ми смо се ориjентисали на одвараћања од рата. Послаћемо елементе снага као одговор НАТО-а из копна и ваздуха. Сви савезни су послали на хиљаде трупа, имамо стотине авиона коjи су спремни на више од 100 локациjа. Бродови су спремни, уклjучуjући трупе коjи су носачи и ударачи. Ми ћемо заштити сваког заштитника и сваки педаљ териториjе НАТО-а -  казао jе између осталог Столтенберг.

Истакао је да циљеви Кремља нису ограничени само на Украјину. Русија је, како је додао, тражила да се правно обавежемо по питању ширења НАТО-а.

 - Свијет ће Русију и Бјелорусију сматрати одговорним за њихове акције. Русија је агресор. Одлука Путина је јако лоша, Русија ће плаћати цијену у наредним годинама. Морамо бити спремни да урадимо и више чак иако то значи да морамо платити цијену јер пред нама је дуг пут. Људи у Русији морају знати да рат против Украјине неће водити бољој будућности - истакао је он.

Вође су данас jасно рекле да мораjу наставити давати подршку Украjини, казао jе генерални секретар.

 - Наш колективни одговор мора бити jача подршка земнлjама попут Грузиjе, Молдавиjе, Босне и Херцеговине. Морамо им олакшати рад на путу коjи су сами одбарали. Сjеверна Америка и Европа стоjе заjедно, нема будућности без снажне споне и везе -  поручио jе Столтенберг. 

Нагласио jе како су броjни савезници од САД, Њемачке па до Француске послао своjе трупе и спремно чекаjу.

Шта jе све казао Столтенберг, послушаjте у видеу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 07:16