РУСИЈА, ЗАСТАВА / - ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА
24/03/2022 u 09:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трошкови живота у Русиjи већи за више од 14 одсто

Руско Министарство економиjе саопштило jе 23. марта да jе годишња инфлациjа скочила за 14,5 посто у седмици завршно с 18. мартом, што jе наjвиши ниво од краjа 2015. године

Трошкови живота у Русиjи су већи након инвазиjе Москве на Украjину.

Званични подаци показуjу да су циjене неких основних производа за домаћинство, попут шећера, у прошлоj седмици скочиле за чак 14 посто, јавља ББЦ, преноси Радио Слободна Европа.

Очекуjе се да ће инфлациjа наставити да расте у Русиjи у коjоj jе рубља ослабила од почетка напада на Украjину.

Вриjедност валуте jе у овоj години пала за 22 посто.

Руско Министарство економиjе саопштило jе 23. марта да jе годишња инфлациjа скочила за 14,5 посто у седмици завршно с 18. мартом, што jе наjвиши ниво од краjа 2015. године.

Федерална државна служба за статистику саопштила је да jе циjена шећера порасла за чак 37,1 посто у поjединим региjама земље, односно у просjеку порасла за 14 посто.

Шећер, коjи се обично користи за конзервирање хране или пића, имао jе наjвећи раст ове седмице, навела jе владина агенциjа.

Циjене лука имале су други наjвећи раст током седмице, за 13,7 посто у циjелоj земљи. У међувремену, пелене су поскупjеле за 4,4 посто. Циjене црног чаjа порасле су за четири посто, а тоалет папира за три посто.

Степхен Иннес из СПИ Ассет Манагемента рекао jе да су циjене веће због слабиjе рубље.

- Наjвећи кривац jе увезена инфлациjа - рекао jе Иннес за ББЦ. "Све што Русиjа увози jе експоненциjално скупље због слабиjе рубље."

Банка Русиjе jе више него удвостручила своjу каматну стопу на 20 посто у марту, у покушаjу да заустави даљи пад валуте.

Велики броj западних предузећа повукао се из Русиjе због рата у Украjини. Други, попут швајцарског прехрамбеног дива Нестле, повукли су велике брендове као што су КитКат и Несквик.

Видеоснимци на друштвеним мрежама приказуjу како се купци боре да купе шећер и хељду у супермаркетима у Москви.

Замjеница премиjера Викториа Абрамченко рекла jе грађанима да "нема потребе за паником да купуjете ову робу [шећер и хељда]. Има jе довољно за све - рекла jе она.

Русиjа jе узвратила међународним санкциjама и заприjетила да ће заплиjенити имовину предузећа коjа су престала да раде у земљи.

Руски предсjедник Владимир Путин наjавио jе 23. марта да ће земља да почне са продајом природног плина "неприjатељским земљама" у рубљама. Оваj потез би могао бити усмjерен на подршку валути.

ЕУ се ослања на Русиjу за 40 посто њеног плина. Међутим, многи постоjећи уговори су договорени у еурима и неjасно хоће ли их Русиjа измиjенити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:58