/ - EPA
11/09/2023 u 08:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Rusiji održani izbori: Putinova stranka ubjedljivo pobjedila

Vijeće Evrope, vodeća evropska grupa za zaštitu ljudskih prava, nazvala je jednosedmično gasanje flagrantnim kršenjem međunarodnog prava, a Kijev i njegovi saveznici kažu da je to bio nezakonit pokušaj da se Moskva ojača nad regijama na jugu i istoku Ukrajine

Rusija je u nedjelju završila naširoko osuđivane regionalne i opšinske izbore, uključujući i regije pripojene od Ukrajine, pružajući snažnu podršku predsjedniku Vladimiru Putinu usred kritika lažiranja glasova i nastojanja Kijeva da povrati svoju zemlju,prenosi Klix.

Vijeće Evrope, vodeća evropska grupa za zaštitu ljudskih prava, nazvala je jednosedmično gasanje flagrantnim kršenjem međunarodnog prava, a Kijev i njegovi saveznici kažu da je to bio nezakonit pokušaj da se Moskva ojača nad regijama na jugu i istoku Ukrajine.

Ogromna većina glasova širom Rusije i u anektiranim regijama za dominaciju Putinove stranke Ujedinjena Rusija ispunila je dugo ponavljanu domaću poruku Kremlja da je Putin daleko najjači osnov stabilnosti.

Ali u glasanju u regijama, izborna konkurencija je bila ograničena, jer su jaki kandidati, uključujući neke iz glavne opozicione ruske Komunističke partije, bili blokirani od strane vlasti.

Stanislav Andrejčuk, supredsjedavajući Golosa, grupe za prava birača koju je ruska vlada označila kao "stranog agenta", rekao je da slučajevi lažiranja glasova u mnogim dijelovima zemlje pokazuju da "ovo nisu pravi izbori".

Andrejčuk je rekao da je njegova organizacija primila izvještaje o pritvaranju opozicionih kandidata, uništavanju njihovih automobila i, u jednom slučaju, dokumentima o vojnom mobiliziranju koji su uručeni promatračima izbora.

Kremlj kaže da ankete i brojne izborne pobjede pokazuju da je Putin daleko najpopularniji političar u Rusiji te da su izbori slobodni i pošteni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 11:36