Кијев илустрација / - интернет
04/12/2022 u 10:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajina uvela sankcije za 10 sveštenika zbog povezanosti sa Rusijom

U saopštenju se navodi da su sveštenici na različite načine pristajali na saradnju sa okupacionim vlastima, promovisali proruske narative i opravdavali rusku vojnu agresiju u Ukrajini

Za 10 sveštenika Ukrajina uvodi sankcije zbog povezanosti sa promoskovskom crkvom na osnovu toga što su pristali da rade sa ruskim okupacionim vlastima ili opravdali invaziju Moskve, saopštila je danas ukrajinska služba bezbjednosti.

U saopštenju se navodi da su sveštenici na različite načine pristajali na saradnju sa okupacionim vlastima, promovisali proruske narative i opravdavali rusku vojnu agresiju u Ukrajini.

Većina sveštenika, svi ili pripadnici crkve ili tijesno povezani sa njom, žive na teritorijama koje kontroliše Rusija ili su u inostranstvu, saopštila je ukrajinska služba bezbjednosti.

Služba bezbjednosti Ukrajine nastavlja da sprovodi sveobuhvatan rad na zaštiti ukrajinske državnosti i nastaviće da razotkriva osobe koje ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Ukrajinska pravoslavna crkva povezana sa Moskvom je formalno prekinula veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom prošlog maja, ali joj mnogi Ukrajinci još uvijek ne vjeruju i optužuju je za tajnu saradnju sa Rusijom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. februar 2023 20:46