авион, илустрација / - фото: UNSPLASH
07/03/2022 u 19:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ваздушни простор изнад Косова остаје отворен за руске авионе

Високи ваздушни простор изнад 6.250 метара је отворен за цивилне летове 2014. године и под контролом је Мађарске

Упркос захтјевима косовских институција упућених КФОР-у – да се ваздушни простор изнад Косова затвори за руске авионе, он ће, ипак, остати отворен. То је потврдио портпарол КФОР-а, Данијел Риђо у изјави за Косова Пресс, преноси Nova S.

Да је Приштина затражила затварање неба изнад Косова данас је изјавила косовска министарка спољних послова, Доника Гервала, наводећи да им је из КФОР-а речено да ће, заједно са НАТО-ом озбиљно разматрати њихов захтјев.

У међувремену је, међутим, позивајући се на званичнике НАТО-а, портпарол КФОР-а изјавио да ваздушни простор ипак остаје отворен.

У одговору за Косова Пресс се наводи и да „командант КФОР-а задржава примарну надлежност над коришћењем ваздушног простора изнад Косова, у складу са Резолуцијом 1244 Савета Безбједности Уједињених Нација из 1999“.

КФОР, како се додаје, остаје у потпуности фокусиран на свакодневну имплементацију свог мандата УН-а како би обезбједио сигурно и безбједно окружење и слободу кретања за све заједнице које живе на Косову.

Да небо изнад Косова остаје отворено, крајем прошле недеље казао је и званичник НАТО-а за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Како је овај медиј тада подсјетио, за безбједност ваздушног простора Косова одговоран је командант Мисије КФОР-а, односно НАТО, у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН-а и Војно-техничким споразумом из 1999. године.

Ниским ваздушним простором Косова управља Косовска агенција за ваздушне навигацијске услуге, која пружа услуге цивилним летовима изнад ваздушног простора Косова током слетања и полетања са приштинског аеродрома.

Високи ваздушни простор изнад 6.250 метара је отворен за цивилне летове 2014. године и под контролом је Мађарске, односно ХунгароЦонтрола, који пружа техничке услуге за контролу саобраћаја на тој висини.

ХунгароЦонтрол је најприје имао петогодишњи споразум за контролу високог ваздушног простора Косова, а с обзиром да Косово у међувремену није успјело да испуни услове, тај споразум је продужен на неодређени период, у договору са НАТО-ом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:50