Сергеј Лавров / - SHUTTERSTOCK
05/06/2022 u 08:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Лавров: Дејтонски принципи захтијевају сагласност три конститутивна народа, Додик се једино бори за њих

Став БиХ је, наравно, битан само ако се ослања на дејтонске принципе да се све одлуке доносе само уз сагласност два ентитета и три конститутивна народа. Оно што Запад сада покушава јесте да противправно подстиче спољнополитичке одлуке Сарајева, казао је Лавров

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров дао је дуг интервју за Радио-телевизију Републике Српске. Он је Западу поручио да ће се његова политика проширења НАТО-а лоше завршити, а затим је говорио о ситуацији на Балкану.

Он је поновио тврдње да Запад покушава незаконито да подстакне спољнополитичке одлуке Сарајева не водећи рачуна о ставовима Републике Српске, те да је то грубо кршење Дејтонског споразума.

"Став БиХ је, наравно, битан само ако се ослања на дејтонске принципе да се све одлуке доносе само уз сагласност два ентитета и три конститутивна народа. Оно што Запад сада покушава јесте да противправно подстиче спољнополитичке одлуке Сарајева, без „икаквог разматрања мишљења Републике Српске је најгрубље кршење Дејтона“, рекао је Лавров.

Он је додао да „Запад чини све да примора Хрвате да прихвате да ће их, као и до сада, у заједничким институцијама БиХ представљати Бошњаци или људи који су потпуно политички сагласни са Бошњацима“.

"Не желим да кажем да Бошњаци у нечему гријеше, али дејтонски принципи захтијевају сагласност три конститутивна народа. А, што се тиче независности БиХ, обратите пажњу, Американци имају посебног амбасадора који је одговоран за спровођење изборне реформе у БиХ. То много говори о томе колико су власти у Сарајеву независне“, рекао је шеф руске дипломатије.

Лавров је рекао да Кристијан Шмит нема легитимитет високог представника јер није изабран по процедури. 

„Такав нелегитиман избор је одобрио Запад јер жели да манипулише Босном и Херцеговином за своје интересе и од БиХ направи још једну базу за ширење НАТО-а на Балкану“, рекао је Лавров.

Говорећи о очекивањима Сарајева да ће Шмит наметнути одлуку и забранити излазак на изборе српском члану Предсједништва БиХ и лидеру СНСД-а Милораду Додику, Лавров је рекао да би то била незаконита активност. Запад ће покушати да експлоатише Бошњаке и направи још једно безакоње, каже Лавров.

Санкције Запада

Лавров је говорио и о санкцијама које је Запад увео Русији. Каже да су Европу погодили јаче него његову земљу.

„Тамо опада животни стандард, расте инфлација...“, рекао је Лавров. "Научили смо лекцију. Никада се више нећемо ослањати на ове људе. Нећемо ни разговарати са њима. Када престану да лудују и смире се, онда ћемо видјети шта ће имати да кажу", додао је он.

"Оно што се ради Додику је заиста веома узнемирујуће, јер је он суштински један од ријетких политичара који се заиста боре за дејтонске принципе. Он у Републици Српској и у Предсједништву БиХ није урадио ништа што је супротно Дејтонском споразуму. Он је у суштини један од ријетких политичара који се заиста боре за дејтонске принципе. У Републици Српској и у Предсједништву БиХ није урадио ништа. „То раде западњаци и, нажалост, раде Бошњаци, јер Запад жели да искористи Бошњаке да народе у БиХ лиши идентитета и претвори Србе, Хрвате и Бошњаке у грађанско друштво“, рекао је Лавров.

Говорећи о наводима да је Додик „Путинов човјек“, Лавров је рекао да то није тачно и да је Додик пријатељ Руске Федерације.

"Додик је наш пријатељ, а ми смо његови пријатељи и то је то. Иако Запад, знате шта ми кажемо - сви причају шта га боли. Запад не може ни да замисли да држава на Балкану може да буде независна, да неки политичари на Балкану могу бити независни, јер је Запад навикао да користи различите Кристијан Шмит да свима управља и да сваког уцјењује и поставља ултиматуме“, рекао је Лавров за  РТРС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. april 2024 23:00