Darja Trepova / - FOTO: EPA
25/01/2024 u 22:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Ruskinja osuđena na 27 godina zatvora zbog ubistva ratnog blogera

Ruskinju je sud u Sankt Peterburgu osudio za optužbe, uključujući terorizam u vezi sa smrću blogera Vladlena Tatarskog

Darja Trepova (26) osuđena je na 27 godina zatvora zbog isporuke bombe koja je prošle godine eksplodirala u rukama ruskog proratnog vojnog blogera i ubila ga na licu mjesta.

Ruskinju je sud u Sankt Peterburgu osudio za optužbe, uključujući terorizam u vezi sa smrću blogera Vladlena Tatarskog.

Tatarskog je ubila bomba skrivena u bisti nalik na njega, koju mu je Trepova dala na poklon tokom govora koji je držao u kafeu u Sankt Peterburgu.

Trepova je ranije rekla da je mislila da bista sadrži uređaj za prisluškivanje, a ne bombu.

Tatarski, čije je pravo ime bilo Maksim Fomin, imao je više od 560.000 pratilaca na Telegramu i bio je jedan od najuticajnijih vojnih blogera u zemlji. U eksploziji je ranjeno više od 30 ljudi.

Guardian prenosi da je na suđenju rekla da je djelovala po naređenju čovjeka iz Ukrajine kojeg je znala kao "Geštalt", koji joj je slao novac i uputstva nekoliko mjeseci prije bombaškog napada na kafić.

Trepova je rekla da je postupila s Geštaltovim uputstvima jer je pretpostavila da je svrha prisluškivanja Tatarskog da sazna više od onoga što on zna o ratu, čemu se ona protivila.

"Osjećam veliki bol i sramotu što su moja lakovjernost i moja naivnost doveli do ovakvih katastrofalnih posljedica. Nijesam željela nikoga povrijediti. Posebno osjećam bol i sramotu što su teroristički akt izvele moje vlastite ruke", rekla je na sudu ranije ove sedmice.

Rusija optužila Ukrajinu za organizaciju ubistva

Rusija je odmah nakon napada optužila Ukrajinu da je organizovala ubistvo Tatarskog. Visoki ukrajinski zvaničnici niti su preuzeli odgovornost niti su negirali umiješanost u smrt Tatarskog.

Odbrana je rekla da je i Trepova bila žrtva jer je i sama mogla poginuti ili ranjena.

Istražna komisija za teška krivična djela saopštila je u aprilu prošle godine, kada je Trepova optužena, da je ona postupala prema uputstvima ljudi koji djeluju u ime Ukrajine.

Rusi su tada naveli da je Trepova, koja je privedena nakon ubistva rekla tokom ispitivanja da joj je obećano mjesto urednice u jednom od ukrajinskih medija ako preda bistu Tatarskom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 22:51