Владимир Путин / - ФОТО: РУСКО ПРЕДСЈЕДНИШТВО
01/02/2022 u 08:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Завирите у Путинов дворац на Црном мору

Истрага о овој некретнини је објављена 2021. године и заснована је на анализи званичних докумената и неколико фотографија унутрашњости виле. У оригиналном видеу, Наваљнијев тим се ослањао на компјутерски генерисане приказе о томе како вила изгледа унутра на основу дизајнерских планова које су добили

Истраживачки тим Алексеја Наваљног, критичара Кремља који је тренутно у затвору, објавио је стотине фотографија огромне виле на Црном мору која је наводно изграђена за руског предсједника Владимира Путина.

Објављен годину дана након истраге о „Путиновој палати“, која је помогла да се подстакну протести широм земље, најновији видео има већ око 8,4 милиона прегледа на Јутјубу.

Истрага о овој некретнини је објављена 2021. године и заснована је на анализи званичних докумената и неколико фотографија унутрашњости виле. У оригиналном видеу, Наваљнијев тим се ослањао на компјутерски генерисане приказе о томе како вила изгледа унутра на основу дизајнерских планова које су добили, преноси Москов тајмс.

За свој најновији пројекат, Наваљнијев тим је добио око 500 фотографија, које детаљно приказују унутрашњост. Једна од фотографија наводно приказује Путинову спаваћу собу.

Двоглави златни орлови, национални симболи Русије, налазе се готово у свакој просторији и најчешћа су декорација у вили. Купатило је повезано са спаваћом собом.

image

Детаљи из Путинове виле

- принтскрин Јутјуб

Нове фотографије до којих је дошао тим Наваљног, потврђују већину почетних процјена тима о унутрашњем изгледу виле. Међутим, истина се показала много гора, у неким случајевима, рекли су у новом видеу.

Луксузни намјештај који кошта и до неколико хиљада еура, налазио се тамо гдје је првобитни план дизајна указивао. Ходници и бројне собе су се испоставили далеко раскошнији него што се првобитно мислило.

Тим Наваљног наглашава да су фотографије снимљене прије неколико година, а да је већи дио унутрашњости касније срушен. Према истражитељима, у почетној изградњи су направљене грешке и буђ је почела да се ствара у већини раскошно уређених просторија.

image

Детаљи из Путинове виле

- принтскрин Јутјуб

Као и код већине комада намјештаја, првобитне процјене тима о томе како изгледа биле су тачне, јер су на интернету тражили моделе намјештаја по њиховим именима и серијским бројевима и платили приступ каталозима.

Према Наваљнијевом тиму, укупна цијена палата током 17 година изградње је близу 1,3 милијаре долара (око 100 милијарди рубаља). Вила такође има и базен који је био раскочније украшен него што се првобитно мислило.

Првобитна истрага није показала да су базенску собу украшавале статуе инспирисане Грцима, међу којима је главна статуа Посејдона, грчког бога мора.

Сала за састанке је имала двокрилна врата врата. Наваљнијев тиме је претпоставио да би ово могла да буде просторија која је звучно изолована.

Вила је имала и вински подрум који је заштићен стакленим зидовима за регулисање температуре. Такође, кућа има и биоскоп - двоспратну салу која укључује и бину.

Према ријечима милијардера Аркадија Ротенберга, који тврди да је прави власник виле, комплекс је предодређен да постане хотел. Према сазнањима тима Наваљног, већи дио виле је дизајнирао италијански дизајнер Ланфранко Цирило.

Након што је првобитни видео објављен прије годину дана, државни медији су спровели сопствене истраге и добили су приступ палати. До тада је већина раскошних декорација нестала и још увијек није замењена ажурираном верзијом.

Нови видео "Путинове палате" већ неколико дана зарадом је најгледанији снимак на руском Јутјубу.

Скоро сви лускузни предмети у вили су стране производње, тврди истрага. Многи комади намјештаја су наводно купљени од италијанских фирми. Нови видео носи назив "Златно лудило - Прве слике Путинове палате".

Објављене фотографије су такође откриле нове информације о простору испред главне зграде. Оно што су истражитељи рекли да је џиновски стакленик испоставило се да је комплекс ресторана који личи на ресторан у тржном центру.

Укупна величина виле је око 17.700 квадратних метара. Тим Наваљног није открио како је дошао до објављених фотографија. Према ријечима истражитеља, палата се и даље гради државним новцем. У њиховом новом видеу, тврде да се од објављивања њиховог првог видеа 2021. године, готово ништа није промијенило у начину на који се изградња изводи.

Према филму из 2021. године, пројекат се финансира преко мреже Путинових бивших колега и његових школских другова. Кремљ негира да је Путин лично умијешан. Олигарх Аркадиј Ротенберг тврди да вила припада њему али његова тврдња није поткријепљена документима, каже тим Наваљног.

Први видео о "Путиновој палати" је постао најгледанији снимак на Јутјубу у Русији 2021. године, са више од 120 милиона прегледа. Видео је покренуо протесте широм земље. Протести су се повећали након што је Наваљни затворен по повратку у Русију, али су наишли на бруталан одговор власти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:16