Marija Zaharova / EPA
28/02/2023 u 11:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova: Evropska unija ostaje zarobljena u svojim arogantnim predstavama o Rusiji

Zaharova je navela da će ograničenja trgovine sa Rusijom, koje je EU usvojila u okviru sankcija, samo povećati njenu zavisnost od direktnih konkurenata i „ubiti“ ekonomski suverenitet zajednice

Evropska unija ponovo je pogriješila u prognozama o efikasnosti sankcija, uvodeći deseti paket antiruskih ograničenja, navodi se u komentaru portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

- Evropska unija, koja ostaje zarobljena u svojim arogantnim predstavama o Rusiji, pogriješila je u svim prognozama o posljedicama pritiska sankcija. Tako će biti i ovoga puta. Svaki sljedeći ‘paket’sve jasnije pokazuje jedno: antiruska ograničenja su sredstvo koje ne funkcioniše - rekla je portparolka.

Zaharova je navela da će ograničenja trgovine sa Rusijom, koje je EU usvojila u okviru sankcija, samo povećati njenu zavisnost od direktnih konkurenata i „ubiti“ ekonomski suverenitet zajednice.

- Teško je ne složiti se sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom koji je 15. februara 2023. u Evropskom parlamentu rekao da su sankcije ‘otrov odloženog dejstva’. Ali one samo ‘ubijaju’ prije svega ekonomski suverenitet Evropske unije. EU može da uvodi koliko god hoće ograničenja na trgovinu sa Rusijom – to će samo povećati zavisnost EU od direktnih konkurenata - objasnila je diplomata.

Prema njenim riječima, prijetnje Evropske unije da će kazniti treće zemlje zbog nepoštovanja antiruskih sankcija samo će povećati odbacivanje zapadne politike od strane ostatka svijeta.

Portparolka je uvjerena i da se „proširenjem svojih sankcionih spiskova Evropska unija samo dodatno izoluje od Rusije“.

- Još jednom se narušava princip slobode kretanja, koji je zabilježen u dokumentima OEBS-a, uključujući i na najvišem nivou. Stavljanjem na spisak zabranjenih predstavnika rukovodstva novih teritorija Ruske Federacije, koje su apsolutno legalno postale dio naše zemlje, članice EU negiraju jedan od glavnih postulata demokratije – slobodu izbora i izražavanja volje - naglasila je ona i dodala da je to „očigledna manifestacija dvostrukih standarda Zapada“.

Zaharova je prokomentarisala i sankcije uvedene medijima. Ona je istakla da „ograničavanjem medija Evropska unija pokušava da cenzuriše informativni prostor i ne samo da lišava svoje društvo alternativnog gledišta, već i zabranjuje svojim telekomunikacionim kompanijama da reemituju ruske TV kanale u trećim zemljama, čime im nameće svoj lažni ‘narativ’.

- Nastavljajući da širi praksu represije protiv nepoželjnih medija i novinara, Brisel svjesno ruši temelje demokratskog društva, podriva principe i vrijednosti na kojima je nekada izgrađena Evropska unija. Ali istina sebi probija put. Upravo zato je u Evropi poraslo interesovanje za ruske stranice na društvenim mrežama. EU, SAD i njihovi sateliti postali su usamljeni u svojim antiruskim sankcijama. Ostatak svijeta – svjetska većina – nije se pridružio nijednom od ‘paketa’, odbacujući ograničenja kao nezakonita i koja pogađaju globalnu ekonomiju i potkopavaju prehrambenu i energetsku bezbjednost - ocijenila je portparolka.

- Nema sumnje da će prijetnje Evropske unije u okviru usvojenog paketa o kažnjavanju trećih zemalja, ako se one ne budu pridržavale njenih antiruskih ograničenja, samo ojačati odbacivanje neokolonijalne diktatorske politike Zapada od strane svijeta - zaključila je ona.

Evropska unija je u subotu uvela nove sankcije Rusiji, uključujući i novinarima i medijima. Konkretno, sankcije su uvedene medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, izvršnom direktoru ove medijske grupe Kirilu Višinskom, glavnom uredniku agencije „Regnum“ Marini Ahmedovoj, novinaru Aleksandru Kocu, TV voditelju i zameniku generalnog direktora „Prvog kanala“ Kirilu Klejmenovu i drugima.

Takođe je na teritoriji Evropske unije zabranjeno emitovanje TV kanala „RT Arabik“ i distribucija materijala Sputnjika na arapskom jeziku.

(Sputnjik)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 01:21