Марија Захарова / -интернет
30/05/2022 u 19:35 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Захарова: Није Русија помагала трговину органима него Запад

Сјеверноатлантски савез 1999. године бомбардовао је Југославију користећи осиромашени уранијум, поручила је Захарова на Телеграму

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаву шефице британске дипломатије Лиз Трас да Русија има погубан утицај на Балкан наводећи да је западна коалиција заједно с Лондоном трговала органима и шверцовала оружје на Косово и Метохију 90-их година прошлог века, а не Русија.

- Током посјете Балкану Лиз Трас је позвала грађане Босне и Херцеговине да не вјерују Русији, која има погубан утицај на тај регион. Стручњаци шапућу: током британско-босанских разговора дотакнута је тема уласка земље у јединствени европски дом и интеграције у НАТО. Некако је чудно говорити о разорном и непринципијелном утицају НАТО на Балкан, али ипак подсјећам: Сјеверноатлантски савез 1999. године бомбардовао је Југославију користећи осиромашени уранијум, поручила је Захарова на Телеграму, преноси агенција РИА Новости.

Захарова је навела да је "Лондон током читавог периода зависног боравка Словена на Балкану доприносио њиховом подређеном положају, на сваки могући начин поткопавајући потенцијал национално-ослободилачких покрета".

- Не Британија, већ Русија помогла је остваривање независности Грчке у 19. вијеку, а када је то било корисно за Лондон Енглеска је директно ушла у сукоб против Русије и њених словенских савезника на Балкану, као што је био случај током Кримског рата и такозване источне кризе у другој половини 1870-их, истакла је Захарова.

Портпаролка руског Министарства напоменула је да је "Балкан дуго био сматран буретом барута Европе", а заоштравање противречности на југоистоку Европе подржавала је Велика Британија, јер је то првенствено штетило и интересима аустријско-немачке коалиције и Русије у региону, а што је резултирало Првим свјетским ратом.

Навела је да је још у 20. вијеку, у првом периоду Другог свјетског рата, југословенска влада молила Британце да помогну Словенима пред Трећим рајхом, да спасу земљу од окупације и пропасти, али су Британци игнорисали позив руководства јужнословенске државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 22:38