Marija Zaharova / - FOTO: EPA
07/02/2023 u 12:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova o kineskom balonu: Kina se ponijela odgovorno, Vašington – histerično

Smatramo da su objašnjenja koja je dala kineska strana u vezi ulaska kineskog aerostata u vazdušni prostor SAD usljed okolnosti više sile sasvim dovoljna i razumljiva, kaže Zaharova

Moskva smatra da su objašnjenja Pekinga u vezi ulaska aerostata u vazdušni prostor SAD dovoljna, te da se Kina ponijela odgovorno u datoj situaciji, a Vašington – histerično, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Smatramo da su objašnjenja koja je dala kineska strana u vezi ulaska kineskog aerostata u vazdušni prostor SAD usljed okolnosti više sile sasvim dovoljna i razumljiva. Kina je u toj teškoj situaciji djelovala odgovorno, što se ne može reći za impulsivnu reakciju Vašingtona i američkih medija koju je teško ocijeniti drugačije nego kao histeričnu“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Kako je dodala, SAD nastavljaju da iz izmišljenih razloga, a sve češće i bez njih, ocrnjuju i demonizuju zemlje koje ne namjeravaju da igraju kako Vašington svira.

Kineski vazdušni balon pojavio se na nebu iznad SAD 3. februara, a dan kasnije je oboren kod obale Južne Karoline. Dok Vašington tvrdi da je Peking koristio aerostat u obavještajne svrhe, Kina je saopštila da je balon imao civilnu namjenu i da je korišćen za meteorološka istraživanja.

(Sputnjik)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:31