Zaharova  / - (EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)
19/06/2024 u 17:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zaharova o oduzimanju ruske imovine: Arsenal protivmjera je širok

Rusija ima "značajne količine" zapadne imovine na svojoj teritoriji koji bi mogli biti predmet uzvraćanja ako Zapad zaplijeni prihod od zamrznutih ruskih sredstava, rekla je u srijedu potparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova.

Vođe zemalja članica grupe G7 su na samitu u Italiji prošle sedmice pristale iskoristiti kamate zamrznutih ruskih sredstava na zapadu kako bi osigurale 50 milijardi dolara vrijedan zajam za Ukrajinu.

Rusija tvrdi da je taj postupak nezakonit te da će se Zapadu obiti o glavu jer će potkopati povjerenje u globalni finansijski sistem.

- Naša zemlja ima značajne količine zapadnih sredstava i imovine koji su pod ruskoj jurisdikcijom. Sve to može biti predmet ruskih politika uzvraćanja - rekla je novinarima Zaharova.

“Naravno, niko vam neće otkriti prirodu tih postupaka uzvraćanja. Ali, arsenal političkih i ekonomskih protivmjera je širok”.

Ekonomisti, advokati i stručnjaci kažu da će jedna od najvjerovatnih ruskih mjera biti zapljena finansijskih sredstava stranih ulagača koje se trenutno drže u posebnim računima "tipa C", kojima je od početka sukoba blokiran pristup osim ako Moskva ne odluči drukčije.

Zamrznuta ruska imovina ide Ukrajini

Oko 260 milijardi ruske imovine, poput rezervi centralne banke, zamrznuto je na temelju sankcija uvedenih Moskvi zbog njene specijalne vojne operacije u Ukrajini. Oko 190 milijardi se čuva u Euroclearu, finansijskoj instituciji sa sjedištem u Briselu.

Zvaničnici Evropske unije su prošle sedmice za "Reuters" rekli da bi EU mogao osigurati oko polovinu 50 milijardi dolara vrijednog zajma za Ukrajinu. Međutim, italijanska premijerka Đorđa Meloni, domaćin samita G7, kasnije je rekla da će novac doći iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije i vjerovatno Japana, a da članice Unije zasad neće biti direktno uključene.

Zaharova je kazala da je Rusija dobila "direktne signale" nekih članica grupe G7 da neće učestvovati u takvim postupcima "jer razumiju da bi cijena bila krajnje bolna". Nije imenovala zemlje niti pružila dalje pojedinosti kako bi podržala tu tvrdnju, prenosi "N1".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jul 2024 03:56