Marija Zaharova / - FOTO: EPA
17/03/2023 u 17:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova: Odluke Međunarodnog suda za Rusiju su ništavne

Sve odluke Međunarodnog krivičnog suda o kojekakvom hapšenju nemaju nikakvo pravnu težinu za Rusiju, istakla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije

Sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju su ništavne i iz pravnog ugla, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Sve odluke Međunarodnog krivičnog suda o kojekakvom hapšenju nemaju nikakvo pravnu težinu za Rusiju“, istakla je ona.

Prethodno se oglasio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da Rusija ne priznaje Međunarodni krivični sud i njegovu nadležnost.

Kako je istakao, dugi niz godina ni međunarodni pravosudni organi, čak ni oni koje Rusija priznaje, ni drugi članovi međunarodne zajednice nisu obratili pažnju na uništavanje civilne infrastrukture i ubistva civila od strane ukrajinskih neonacista u Donbasu.

Pretpretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo je naloge za „hapšenje” predsjednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.

Haški sud raspisao nalog za hapšenje Putina

„Danas, 17. marta 2023. godine, pretpretresno vijeće II Međunarodnog krivičnog suda izdalo je nalog za hapšenje dva lica u kontekstu situacije u Ukrajini: Vladimira Vladimiroviča Putina i Marije Aleksejevne Lavov-Belove“, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, odluka je povezana sa navodnim „ilegalnim izvođenjem djece“ iz Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 09:05