Zaharova / -Foto: PUTNJIK
09/11/2022 u 18:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova podržava Beograd da riješi kosovski problem: Za krizu je kriv Zapad

Iz iskustva znamo da vojni scenario na Balkanu može da dovede do katastrofalnih posledica, kazala je ona

Vojni scenario kosovske krize mogao bi da ima katastrofalne posledice, a Moskva podržava namjeru Beograda da mirno riješi situaciju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- U potpunosti podržavamo nameru Beograda da kosovski problem reši mirnim putem na osnovu međunarodnog prava i rezolucije SB UN 1244. Iz iskustva znamo da vojni scenario na Balkanu može da dovede do katastrofalnih posledica. Stoga smatramo da je zadatak diplomatije da pruži efikasnu potporu u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja- istakla je Zaharova.

Po njenim riječima, Zapad, koji je odgovoran za krizu, ne preduzima akcije za rešavanje sukoba.

- Zapad, koji je direktno odgovoran za nastalu situaciju, još nije uradio ništa kako bi obezbijedio napredak u rešavanju kosovskog problema. Regulisanje tog pitanja treba da se odvija u formi dijaloga, ali to se ne dešava. Kosovske Albance faktički podstiču na grublje vojne akcije - primjećuje diplomata.

Takođe je podsjetila da je zbog provokativnih postupaka takozvanih „kosovskih vlasti“ u poslednje vrijeme Srbija prinuđena da održava povećanu borbenu gotovost svojih snaga u oblastima uz administrativnu liniju sa južnom srpskom pokrajinom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:44