/ Marija Zaharova - SHUTTERSTOCK
10/04/2023 u 18:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova: Srbi su bili direktne, a Italijani sekundarne žrtve bombardovanja Jugoslavije

Ona je podsjetila da NATO masovno proizvodi municiju sa osiromašenim uranijumom i da je koristi u svojim operacijama

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je danas da Velika Britanija isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu, želi teritoriju Ukrajine da pretvori u "spaljenu zemlju“, poredeći to sa NATO bombardovanjem SR Jugoslavije, kada je, kaže, u zoni odgovornosti italijanskih vojnika bačeno više od polovine ukupne municije sa osiromašenim uranijumom, tako da su Srbi bili direktne žrtve, a Italijani sekundarne.

Zaharova je, povodom saopštenja britanskog Ministarstva odbrane u kojem se navodi da će uticaj municije sa osiromašenim uranijumom na zdravlje vojnika i životnu sredinu biti „vjerovatno nizak“, navela na Telegramu da Britanija, snabdijevajući Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom želi da njenu teritoriju pretvori u „spaljenu i pustu zemlju“.

"Tamo neće govoriti ruski, neće govoriti ukrajinski, biće opšta tišina. Kako što je u Pripjatu i Černobilju", napisala je Zaharova, prenosi Kosovonline.

Ona je podsjetila da NATO masovno proizvodi municiju sa osiromašenim uranijumom i da je koristi u svojim operacijama.

"U kontingentu NATO-a operacije sa municijom sa osiromašenim uranijumom u velikoj mjeri su izvodili italijanski vojnici… U zoni odgovornosti italijanskih vojnika u Jugoslaviji bačeno je više od polovine cijele municije sa osiromašenim uranijumom. Srbima je bila dodijeljena uloga direktnih žrtava, a Italijanima sekundarna - proučavano je kako osiromašeni uranijum utiče na osoblje koje ga koristi“, rekla je Zaharova.

Ona je podsjetila i na sve veći broj tužbi Italijana protiv svog Ministarstva odbrane.

"Glavni razlog je isti - onkologija. Rak koji se dobija pri rukovanju municijom sa osiromašenim uranijumom", navela je Zaharova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:53