Marija Zaharova / - (EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)
22/05/2024 u 17:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zaharova: Zelenski ima apsurdnu želju, nikada ništa nije čitao

Predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je krajnje apsurdnom želju Vladimira Zelenskog da vidi Kinu na sastanku o Ukrajini u Švajcarskoj.

Ranije je u intervjuu Rojtersu Zelenski rekao da bi kijevski režim želio da vidi Kinu na konferenciji u Švajcarskoj. Peking je više puta ukazivao na spremnost da učestvuje u pregovorima u kojima su zastupljene i Rusija i Ukrajina.

Zaharova je ironično uporedila ovu izjavu Zelenskog sa ogromnim zahtjevima starice iz Puškinovih "Priča o ribaru i ribi", prenosi B92.

- On, naravno, nikada ništa nije čitao i nije znao ništa sa stanovišta nauke ili obrazovanja. Možda može da se mu kaže da je sve ovo toliko apsurdno da kaže da je možda bolje da to ne kaže-rekla je ona.

Zaharova: Izjava Zelenskog o ukrajinskoj zastavi na Božjem ramenu pokazuje da se predozirao

Zaharova je ranije rekla da Rusija poziva partnere iz zemalja sa većinskim svjetskim stanovništvom da budu na oprezu i uzdrže se od učešća na švajcarskoj konferenciji o Ukrajini kako bi sprečili da budu uvučeni u antiruske provokacije.

Brazilska predsjednička administracija je u petak saopštila da predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva neće ići na konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj u junu.

Iz kabineta južnoafričkog predsjednika Sirila Ramafoze za RIA Novosti je rečeno da on takođe neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj zbog učešća u postizbornim događajima.

Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna.

Pres-sekretar Ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov je ranije rekao da Švajcarska nije poslala poziv Ruskoj Federaciji da učestvuje na samitu o Ukrajini , Moskva neće učestvovati ni u kom slučaju.

On je dodao da je ideja o mirovnoj konferenciji, koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusku Federaciju, jer govorimo o drugoj opciji za probijanje neodržive formule mira koja ne uzima u obzir ruske interese.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 01:49