/ - UNSPLASH, PIšTOLJ, ILUSTRACIJA
25/12/2023 u 11:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zamjenik ruskog premijera: Proizvodimo puno oružja

Ukrajina i njeni zapadni prijatelji pojačali su proizvodnju oružja u pokušaju da poraze ruske snage na ratištima u Ukrajini

 Rusija u proizvodnji oružja prednjači pred Zapadom i namjerava zadržati visoku stopu rasta, rekao je zamjenik ruskog premijera Denis Manturov, nakon što su i Zapad i Rusija pojačali proizvodnju oružja zbog sukoba u Ukrajini. Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju na tlu Ukrajine u februaru 2022., što je izazvalo najveći sukob u Evropi od Drugoga svjetskog rata i najdublju konfrontaciju između Rusije i Zapada od hladnog rata.

Ukrajina i njeni zapadni prijatelji pojačali su proizvodnju oružja u pokušaju da poraze ruske snage na ratištima u Ukrajini. Rusija je takođe povećala proizvodnju, ali kaže da je Zapad kriv za sukob koji je za Moskvu počeo 2014, prenose Nezavisne.

"Ne želim se hvaliti, ali mogu reći da smo počeli dobijati i ubrzavati tempo proizvodnje ranije od zapadnih zemalja", rekao je za novinsku agenciju "RIA" Manturov, zamjenik premijera koji nadzire proizvodnju oružja.

"Drugo je pitanje koliko će ova trka trajati", rekao je Manturov, dodajući da bi iduće godine trebao biti odobren plan naoružanja za period od 2025. do 2034. godine.

Predsjednik Vladimir Putin i njegov ministar odbrane Sergej Šojgu rekli su da proizvodnja artiljerije, bespilotnih letjelica, tenkova i oklopnih vozila raste.

Neki bivši zapadni čelnici govorili su o novom hladnom ratu između Rusije i Kine, s jedne strane, i Sjedinjenih Država i njihovih saveznika s druge strane, premda bi se ruskoj privredi teškoj dva biliona dolara bilo teško suprotstaviti cjelokupnoj moći Zapada u dužem periodu.

Prema podacima MMF-a, nominalni bruto domaći proizvod Sjedinjenih Država ove godine iznosi 27 biliona dolara, a kineski 17.7 biliona dolara. "Moramo obnoviti rezerve i održati zadanu stopu proizvodnje", rekao je Manturov.

Manturov je rekao da se obim državnih narudžbi za odbranu u 2023. udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se proizvodnja "određenog oružja" deseterostruko povećala, navodi "Index".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 02:56