/ ФОТО: ИТАР- ТАСС
28/04/2022 u 19:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Засметао им став о Русији: Њемачки универзитет тражи да Шредер врати докторат

Шредер је у недавном интервјуу казао да је њемачка индустрија је веома заависна од руских ресурса и да је због тога је немогуће изоловати Русију на дуже вријеме

Њемачки Универзитет Гетинген затражио је од бившег канцелара Герхарда Шредера да се одрекне почасног доктората због ставова о Русији и задржавања функција у руским компанијама.

Шредер о Путину: Он је мој пријатељ и залаже се за окончање рата

Шредер: Немогуће је да изолујемо Русију, нећемо имати са чим да се гријемо

Универзитет Гетинген истиче да је несхватљиво да Шредер после толико недеља рата у Украјини, и све теже хуманитарне катастрофе у тој земљи није осудио руску агресију и није поднио оставку у руским компанијама.

- Задржавање функција у економском апарату агресора се не подудара са ставовима Универзитета Гетинген, његовим циљевима и вредностима- подвлачи се у саопштењу.

Шредеру је Универзитет Гетинген, где је студирао право, додијелио почасни докторат 2005. године. 

Подсјетимо, Шредер је у недавном интервјуу казао да је њемачка индустрија је веома заависна од руских ресурса и да је због тога је немогуће изоловати Русију на дуже вријеме.

- Земљу попут Русије не можете изоловати на дуже вријеме ни политички ни економски. Њемачкој индустрији су потребне сировине које Русија има. И то нису само нафта и гас, то су и ријетки метали, и ова сировина се не може тек тако замијенити- рекао је Шредер и додао да ће прије или касније све стране у сукобу морати да сједну за преговарачки сто.

Он је такође казао да је руски лидер Владимир Путин његов пријатељ и да се Путин залаже за окончање рата у Украјини. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:39