Володимир Зеленски / - Инстаграм
23/04/2022 u 20:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зеленски: Не плашим се, морам да се састанем са Путином

Он је рекао да се не плаши за свој живот, али да је његова породица забринута

Украјински предсједник Володимир Зеленски одржао је конференцију за новинаре у Кијеву на којој је одговарао на питања новинара.

Новинари су га питали да ли и даље инсистира на састанку са Владимиром Путином и да ли мисли да ће разговори окончати рат. Зеленски је одговорио да рат може зауставити само онај ко га је започео. Он је рекао да жели да се оконча рат и да би "сваки здрав човјек изабрао дипломатски пут уместо војног".

Зеленски је рекао да се не плаши за свој живот, али да је његова породица забринута.

Он је рекао да су ријеч Русија и ријеч повјерење антоними, а за Русе је додао: „Када нешто кажу, њихове ријечи не одговарају њиховим дјелима“, преноси Индекс.

Зеленски је држао новинаре у метроу у Кијеву и у једном тренутку је морао да стане да прође воз.

Он се још једном осврнуо на раније питање о састанку са Путином и рекао да се не плаши сусрета са њим.

 - Немам право да се плашим јер је наш народ показао да нема страха, рекао је он.

Он је додао да ће Украјина вратити све дјелове територије коју је окупирала Русија и да ће годинама после рата бити у стању војне приправности, као и Израел.

Рекао је да ће у том случају Украјина прекинути преговоре.

Зеленски је рекао да ће се сјутра у Кијеву састати са америчким министром спољних послова Антонијем Блинкеном и министром одбране Лојдом Остином. Зеленски је такође рекао да САД морају да утичу на друге европске земље да испоручују оружје Украјини и да би жељеле да се то деси брже.

Украјински предсједник је рекао и да ће Украјина прекинути преговоре са Москвом ако Русија „уништава народ Мариупоља и одржи псеудореферендуме за стварање псеудорепублика у областима под руском окупацијом“.

„Морам да се састанем са Путином“

Вратио се још једном на састанак са Путином и рекао: „Морам да се састанем са предсједником Руске Федерације.

На питање новинара да ли Путину треба да се суди, он је рекао: "Да ли желим да му се суди? Не да ја то желим, али сви који су издавали те срамне наредбе сви ће ићи на суд, увјерен сам.

 - Требаће године, али сачекаћемо. Ако моја генерација и ја не доживимо ово, наша дјеца ће живјети довољно дуго да то доживе - истакао је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:49