Volodimir Zelenski / - EPA
24/02/2023 u 19:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zelenski: Postali smo jedna velika vojska u kojoj svi daju svoj doprinos

Opisao je 2022. godinu kao godinu otpora, hrabrosti, bola i jedinstva

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilježio je u petak prvu godišnjicu ruske invazije na njegovu zemlju prkosnom porukom, u kojoj je naglasio da će Ukrajinci na kraju pobijediti.

U videu objavljenom u medijima i naslovljenom „godina nepobedivosti“, Zelenski (45) je sjedio za stolom i prisjetio se kako se obratio Ukrajincima prije godinu dana, u trenutku kad su Kijev i svet uzdrmani zbog ruskog pokretanja invazije.

Prije godinu dana na današnji dan, s ovog istog mjesta oko sedam ujutru, obratio sam vam se kratkom izjavom, u trajanju od samo 67 sekundi, rekao je u petnaestominutnom govoru, uz svečanu muziku u pozadini.

„…mi smo jaki. Spremni smo na sve. Pobijedićemo svakoga. Ovako je počeo 24. februar 2022. Najduži dan u našim životima. Najteži dan u našoj novijoj istoriji. Rano smo se probudili i od tada nisam spavao“.

Zapadni vojni zvaničnici procjenjuju žrtve na obje strane najvećeg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata na više od 100.000 ubijenih i ranjenih. Desetine hiljada civila je takođe poginulo, dok su milioni pobjegli pred prijetnjom borbi.

- Gotovo svako ima barem jedan kontakt u svom telefonu koji više nikada neće podići slušalicu. Onoga ko neće odgovoriti na SMS ‘Kako si?’. Ove dvije jednostavne riječi dobile su novo značenje tokom godine rata, rekao je Zelenski.

Ukrajinske snage su spriječile brzu rusku pobjedu početkom 2022. godine, a sukob, koji Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, pretvorio se u rovovsku bitku na istoku i jugu zemlje. Budući da čelnici obje zemlje ne pokazuju znakove povlačenja, izgledi za skori kraj borbi izgledaju sumorno.

Zelenski, koji je odigrao ključnu ulogu u prikupljanju finansijske i vojne pomoći iz cijelog svijeta za održavanje ukrajinske odbrane pred mnogo većom vojskom, pohvalio je svoj narod.

- Postali smo jedna velika vojska, u kojoj svi daju svoj doprinos, rekao je.

Opisao je 2022. godinu kao godinu otpora, hrabrosti, bola i jedinstva.

- Glavni zaključak je da smo preživjeli. Nismo poraženi. I učinićemo sve da pobijedimo ove godine“, zaključio je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 04:01