Volodimir Zelenski / - FOTO: EPA-EFE
08/04/2024 u 06:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: PVO koju imamo nije dovoljna

Uzimajući u obzir stalne ruske vazdušne napade na sjeveroistočni grad Harkov, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od međunarodnih saveznika da hitno isporuče neophodne sisteme protivvazdušne odbrane.

- Sasvim je očigledno da mogućnosti protivvazdušne odbrane (PVO) koje imamo u Ukrajini nisu dovoljne – i to je jasno svim našim partnerima - rekao je Zelenski sinoć u video-poruci.

- Tražimo načine da Harkovu obezbijedimo više protivvazdušne odbrane - rekao je on, pozivajući sve ukrajinske diplomate i međunarodne pregovarače da traže sporazume za nove isporuke.

Zelenski već duže vrijeme traži dodatne sisteme protivvazdušne odbrane američke proizvodnje „patriot“, a ranije je u televizijskom intervjuu rekao da je njegovoj zemlji potrebno najmanje 25 takvih sistema za odbranu od ruskih napada.

Ukrajina, koja se više od dvije godine brani od ruske invazije velikih razmjera, ponovo je primijetila povećano rusko vojno fokusiranje na Harkov, trenutno više nego bilo koji drugi grad.

Kako je saopštilo lokalno tužilaštvo, dvije avio bombe pale su juče u podne u Harkovu, pri čemu je povrijeđeno pet osoba, dok je oštećeno 13 stambenih zgrada i drugih objekata. U petak uveče šest osoba je poginulo, a 11 je povrijeđeno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:11