Volodimir Zelenski / - EPA
03/06/2023 u 09:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Spremni smo za kontraofanzivu

Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti, rekao je Zelenski za Vol strit žurnal

Ukrajina je spremna da pokrene dugoočekivanu kontraofanzivu kako bi povratila teritoriju pod ruskom okupacijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u danas objavljenom intervjuu. „Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti“, rekao je Zelenski za Vol strit žurnal.

"Ne znam koliko će to trajati. Da budem iskren, to može da ide na različite načine, potpuno drugačije. Ali mi ćemo to da uradimo i spremni smo", kazao je Zelenski.

Kijev se nada da će kontraofanziva za vraćanje teritorije promijeniti dinamiku rata koji bjesni otkako je Rusija napala svog manjeg susjeda prije 15 mjeseci. Zelenski je prošlog mjeseca rekao da Ukrajina mora da sačeka da stigne još zapadnih oklopnih vozila prije nego što krene u kontraofanzivu.

Uložio je diplomatske napore da zadrži podršku Zapada, tražeći više vojne pomoći i oružja, što je od suštinskog značaja za Ukrajinu da bi uspjela u svojim planovima. Rusija drži djelove ukrajinske teritorije na istoku, jugu i jugoistoku.

Dugi period suvog vremena u nekim djelovima Ukrajine podstakao je očekivanja da bi kontraofanziva mogla biti neizbježna. Tokom proteklih nekoliko nedjelja, Ukrajina je pojačala svoje udare na ruska skladišta municije i logističke rute.

Ukrajinska vojska danas je objavila u dnevnom izvještaju da je Marjinka u istočnom regionu Donjecka bila žarište borbi. Ukrajinske snage su odbile svih 14 napada tamošnjih ruskih snaga, navodi se u izvještaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:07