Ilustracija / Shutterstock
24/05/2024 u 22:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zemlje NATO-a koje se graniče sa Rusijom podići će „zid dronova”

Šest zemalja članica NATO koje se nalaze u susjedstvu Rusije složilo se da podignu “zid dronova” kako bi branili svoje granice od “provokacija”, saopštila je litvanska vlada.

– To je potpuno nova stvar, zid bespilotnih letjelica koji se proteže od Norveške do Poljske. Cilj je da koristimo bespilotne letjelice i druge tehnologije za zaštitu naših granica – izjavila je litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite.

Ona je to rekla poslije razgovora sa kolegama iz drugih baltičkih država, Estonije i Letonije, kao i Finske, Norveške i Poljske.

– Ne radi se samo o fizičkoj infrastrukturi, sistemima za nadzor, već i o dronovima i drugim tehnologijama, koje bi nam omogućile da se zaštitimo od provokacija iz neprijateljskih zemalja i spriječimo šverc – dodala je ona.

Pored raspoređivanja dronova za nadgledanje granice, ove zemlje bi koristile sisteme za presretanje neprijateljskih dronova.

Litvanska ministarka nije pomenula vremenski rok za taj projekat, koji je odobren zbog trenutnih bezbjednosnih zabrinutosti u regionu usred ruskog rata u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 15:18