војна парада у Москви / - фото: РТС
09/05/2021 u 11:59 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржана војна парада у Москви, дефиловало 12.500 војника - небо у бојама руске заставе

У 27 градова широм Руске Федерације учествовало је више од 60.000 војника

У Москви и другим градовима Руске Федерације одржана је војна парада. На Црвеном тргу дефиловало 12.500 војника и 190 јединица наоружања, војне и специјалне технике и 76 авиона и хеликоптера, а предсједник Русије Владимир Путин саопштио је да ће Русије увијек памтити да је величанствену побједу над нацизмом остварио совјетски народ.

Шест јуришних авиона Су-25БМ обојили су небо бојама државне заставе.

Поводом Дана побједе над фашизмом, у Москви је одржана војна парада. У 27 градова широм Руске Федерације учествовало је више од 60.000 војника, пише РТС.

Звона са Спаске куле на Црвеном тргу означила су почетак Војне параде у Москви. Уобичајени протокол је "долазак" заставе Руске Федерације и Застава побједе, 150 дивизије.

Параду у Москви предводио је врховни командант Копнене војске генерал армије Олег Саљуков. 

Саљуков је предао параду министру одбране Сергеју Шојгуу, који је поздравио војнике и честитао Дан побједе.

Путин је држављанима Русије честитао дан побједе, након што му је Шојгу поднио извештај. 

Говор Владимира Путина на Црвеном тргу

image

Владимир Путин

- Фото: РТС

Предсједник Русије је рекао да је побједа од колосалног значаја.

"Увијек ћемо памтити да је величанствену побједу над нацизмом остварио совјетски народ", рекао је Путин.

- Неће бити опроштаја за оне који су заборавили лекције из Другог свјетског рата и за оне који и даље праве планове о агресији. Рат је донио толико неподношљивих искушења, туге и суза, да се то не може заборавити. А неће бити опроштаја или изговора за оне који поново кују агресивне планове - рекао је руски предсједник, који је током говора прогласио минут ћутања. 

Након химне Руске Федерације, услиједио је дефиле пјешадије. Црвеним тргом прва је марширала чета добошара у пратњи групе која носи симболе побједе, државне заставе Руске Федерације и симболе Оружаних снага Русије.

У парадном строју су, између осталих, били питомци Војне академије за везу "Маршал Будјони", парадни строј војне полиције Оружаних снага Руске Федерације, строј Академије цивилне заштите Министарства за ванредне ситуације и други.

image

Дефиле пјешадије

- Фото: РТС

Дефиловали су оперативне дивизије "Держински" из састава снага Националне гарде Русије, парадни строј 4. гардијске тенковске дивизије "Андропов". Сверуско козачко друштво представљају парадни стројеви козачке јединице из Кубања и Донске јединице. 

Пјешадијски дио параде завршили су кадети московске Више школе општег смјера. 

Први пут у паради учествовале су студенткиње Војне академије ваздушне одбране и парадне јединице кадетског корпуса Истражног комитета.

Право да отворе параду припало је припадницима 1. гардијске тенковске армије Црвене заставе на тенковима из Великог отаџбинског рата - Т-34 -85. 

У  саставу механизоване колоне је било више од 190 модела војне технике, укључујући разне врсте руских тенкова, пет врста оклопних возила породице "Тајфун", борбена возила пешадије, тактички ракетни систем "Искандер М", вишецијевни ракетни систем "Торнадо С", самоходна хаубица, артиљеријски систем "Коалиција СВ".

image

Дјевојке у строју

- Фото: РТС

Ваздушни дио параде отворила је група од три хеликоптера Ми-26. 

Дефиле је завршило шест јуришних авиона Су-25БМ, бојећи небо изнад Москве бојама државне заставе Руске Федерације.  

У ваздухопловном дијелу параде учествовали су акробатски тимови "Руски витезови" и "Стрижи" у авионима Су-30СМ и МиГ-29, "Беркути" у хеликоптерима Ми-28Н, посаде стратешких ракетних носача Ту-160 и Ту-95МС, авиони војне транспортне авијације Ил-76, ловци Су-35С, бомбардери Су-34 и Су-24М, хеликоптери Ми-26, Ми-8, Ка-52, посаде авиона Миг-31К и Су-57 и јуришних авиона Су -25.  

Путин је поздравио ветеране пред одлазак са Црвеног трга. На крају војне параде оркестар је извео пјесму "Побједа је и даље млада".

Због пандемије ковида акција "Бесмртни пук" ће другу годину заредом бити одржана онлајн.  

image

Ваздухопловни дио параде

- Фото: РТС
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:49