/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
19/11/2021 u 09:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

S&P 500 индекс достигао нови рекордни ниво

Највише су порасле цијене дионица у потрошачком и трговачком сектору

На Вол Стриту је у четвртак S&P 500 индекс достигао нови рекордни ниво, као и Nasdaq, што се захваљује бољим него што се очекивало пословним резултатима неколико компанија. Dow Јones ослабио је 60 бодова или 0,17 одсто, на 35.870 бодова, док је S&P 500 порастао 0,34 одсто, на 4.704 бода, а Nasdaq индекс 0,45 одсто, на 15.993 бода, преноси Хина.

Највише су порасле цијене дионица у потрошачком и трговачком сектору, што се захваљује бољим него што се очекивало кварталним пословним резултатима трговачких ланаца Macy's i Kohl's. Заједно с пријашњим резултатима Walmarta и Targeta, то показује да је потрошња Американаца снажна, што подржава даљи опоравак највеће свјетске економије од коронакризе.

Рекорди S&P 500 и Nasdaq индекса захваљују се, такође, скоку цијене дионице Нвидие за више од осам одсто, након што је тај произвођач чипова извијестио о бољим резултатима у трећем тромјесечју него што се очекивало. С друге стране, Dow Јones индекс пао је трећи пут у овој седмици, што је посљедица оштрог пада цијене дионице технолошког дива Cisca.

Због свега тога, изјава Јohna Williamsa, предсједника огранка америчке централне банке, Федералних резерви у Нјујорку, да се инфлација шири и да би могла додатно ојачати остала је у другом плану. Прошле седмице објављено је да су у октобру потрошачке цијене у САД-у порасле 6,2 одсто на годишњем нивоу, највише у посљедњих 30 година.

Тако се инфлација већ пет мјесеци заредом креће изнад пет одсто, знатно изнад циљаног нивоа Фед-а од два одсто. Улагачи се плаше да би због раста цијена сировина и поремећаја у набавним ланцима висока инфлација могла потрајати дуље него што су се многи, укључујући Фед, надали. А то би могло натјерати централну банку на повећање кључних каматних стопа прије него што се очекивало.

На европским берзама, цијене дионица су пале. Лондонски ФТСЕ индекс ослабио је 0,48 одсто, на 7.255 бодова, док је франкфуртски DAX склизнуо 0,18 одсто, на 16.221 бод, а париски CAC 0,21 одсто, на 7.141 бод.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 14:53