Угур Шахин / -АФП
07/05/2021 u 12:44 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оснивач фармацеутске компаније БиоНТек: Пандемија ће се окончати кад цио свијет стекне имунитет

Морамо обезбиједити заиста висок степен вакцинације широм свијета, каже Шахин

Пандемија коронавируса која је у потпуности промиjенила живот цијелог свијета у посљедњих више од годину дана, сигурно неће бити окончана ове године.

Без обзира на то што је тренутно у већини свијета почела вакцинација, а неке се земље могу похвалити и прилично добрим резултатима обуздавања заразе.

Упркос томе, у појединим дјеловима свијета пандемија је и даље на врхунцу. Говорећи за Wаll Street Journal, шеф фармацеутске компаније БиоНТека Угур Шахин открио је када би свијет могао бити слободан од заштитних маски, карантина и затварања, и вратити се у "нормалан" живот.

- Морамо обезбиједити заиста висок степен вакцинације широм свијета. У противном, нико неће бити сигуран- рекао је Сахин и додао да ће пандемија бити окончана тек кад цио свијет постигне ниво колективног имунитета.

Сахин је казао до средине 2022. године чак би и региони с веома густом насељеношћу, као што је Индија, могле постићи висок степен вакцинисаности и колективни имунитет.

- У сљедећих 12 мјесеци видјећемо све већи број индустријских, сиромашних и земаља у развоју које ће успјети постићи тај циљ - додао је Сахин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:13