/ - вакцина, корона
06/05/2021 u 19:51 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Европска унија спремна да разговора о укидању патената за вакцине

Према подацима Свјетске здравствене организациjе, прошлог мејсеца jе дато 700 милиона доза вакцина у свијету, али од тога jе само 0,2 одсто било у сиромашним земљама.

Европска униjа jе спремна да разговара о америчком предлогу за укидање права интелектуалног власништва на вакцине против коронавируса у оквиру напора да се што прије ријеши криза изазвана пандемиjом, пише Н1.

„Европска униjа jе спремна да разговара о сваком предлогу за ријешавање кризе на ефикасан и прагматичан начин. Зато смо спремни да разговарамо и о томе како би амерички предлог о укидању права интелектуланог власништва за вакцина против ковида-19 могао да допринесе том циљу“, рекла jе предсједница Европске комисиjе Урсула фон дер Лаjен у говору у Фиренци.

Како jавља агенциjа Хина, Европска униjа jе до сада заjедно с неколико земаља коjе имаjу снажну фармацеутску индустриjу, попут Шваjцарске и Велике Британиjе, била против идеjе о укидању патената за вакцине против ковида-19.

Jужна Африка и Индиjа су прве предложиле Светскоj трговинскоj организациjи укидање патената на вакцине против ковида-19, а то су подржале броjне земље у развоjу.

Према подацима Свјетске здравствене организациjе, прошлог мејсеца jе дато 700 милиона доза вакцина у свијету, али од тога jе само 0,2 одсто било у сиромашним земљама.

Фон дер Лаjен jе истакла да се процес вакцинациjе у Европи знатно убрзао, да се сваке секунде вакцинише 30 Европљана и поновила да ће већ у jулу бити вакцинисано 70 одсто одрасле популациjе у Европскоj униjи.

Предсједница Комисиjе истиче да jе Европа то постигла упркос чињеници што ниjе забрањивала извоз вакцина попут других.

Izdvojeno

30. jul 2021 14:45