Вакцина Спутњик / - Агенције
06/05/2021 u 17:55 h
Dan.Dan.
StoryEditor

Русиjа одобрила вакцину Спутњик „лаjт“, коjа се даjе у jедноj дози

Како наводи Руски фонд за директна улагања (РДИФ), коjи финансира производњу вакцина, Спутњик „лаjт“ jе дјелотворан у 79,4 посто случаjева, а његова верзиjа у двије дозе у 91,6 посто случаjева.

Русиjа jе у четвртак обjавила да jе одобрила такозвану лагану верзиjу своjе главне вакцине против коронавируса, Спутњика В, коjа се даjе у jедноj дози, за разлику од основне верзиjе, коjа се даjе у двије дозе.

Информациjу о одобрењу истовремено су обjавијли произвођач вакцине и замјеница руског премиjера задужена за здравство Татjана Голикова, на састанку с предсједником Владимиром Путином коjи jе преносила телевизиjа, пише Н1.

Како наводи Руски фонд за директна улагања (РДИФ), коjи финансира производњу вакцина, Спутњик „лаjт“ jе дјелотворан у 79,4 посто случаjева, а његова верзиjа у двије дозе у 91,6 посто случаjева.

„Лагана верзиjа Спутњика темељи се на помно испитаноj платформи хуманог аденовирусног вектора, коjа се показала сигурна и дјелотворна“, наводи РДИФ у саопштењу, додаjући да ће њена цијена „у начелу бити мања од 10 долара“.

По ријечима Александра Гинтсбурга, директора московског истраживачког института Гамалеjа коjи jе произвео ову вакцину, ова верзиjа Спутњика омогућиће „бржу имунизациjу већих скупина становништва и задржавање високог нивоа имунитета код оних коjи су пребољели ковид“.

Директора РДИФ Кирил Дмитриjев, преноси се у саопштењу, оцијењуjе да ова верзиjа „знатно смањуjе могућност развиjања тешког облика болести, коjи би захтијевао хоспитализациjу“.

Дмитриjев jе рекао да ће Спутњик В коjи се даjе у двије дозе „и даље бити главно средство вакцинациjе у Русиjи, а његова лагана верзиjа ће се извозити“.

Русиjа се хвали да jе прва земља коjа jе одобрила вакцину за коронавирус, jош у августу 2020. године, што jе тада у иностранству оцијењено као преурањено, због тога што тада jош нису почела масовна клиничка испитивања (3. фаза) и обjављени научни резултати.

У фебруару jе угледни медицински часопис Тхе Ланцет обjавио да jе Спутњик В дјелотворан у 91,6 посто случаjева, распршивши сумње у вези с његовом сигурности.

Будући да не може да произведе довољне количине и жели наjприје да снадбије своjе тржиште, Русиjа jе досад извозила тек мање количине вакцине.

Институт Гамалеjа jе обjавио податак да jе више од 20 милиона лjуди у свету примило прву дозу Спутњика В.

Izdvojeno

30. jul 2021 04:33