Џуди Рајзинг Рајнке / - Џуди Рајзинг Рајнке
03/06/2022 u 08:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

100 дана рата у Украјини: Наше обећање о руској одговорности

Амерички Стејт дипартмент је 17. маја покренуо нову Опсерваторију за праћење сукоба како би идентификовао, анализирао и учинио широко доступним доказе о ратним злочинима и другим злочинима које је починила Русија у Украјини

Пише: амбасадорка САД Џуди Рајзинг Рајнке

Ничим изазвани и неправедни рат руског предсједника Владимира Путина против Украјине донио је ужасно насиље и изазвао огромну смрт и разарање. Док гледате вијести из Украјине и свједочите ужасима рата кроз слике градова као што су Буча, Ирпин, Хостомел и Мариупољ, многи од вас се сигурно присјећају страхота насиља које је захватило регион 1990-их. Данас, када обиљежавамо суморну прекретницу - 100 дана рата - позивам све мирољубиве грађане Црне Горе да се солидаришу са Украјином и осуде Русију за безобзирну бруталност према украјинском народу.

То насиље попримило је облике напада који доводе до рањавања и убијања цивила и уништења цивилне инфраструктуре, укључујући болнице, школе, позориште у које су се склонила ђеца и прометну жељезничку станицу, што је резултирало националном, колективном траумом Украјинаца. Постоје и вјеродостојни извјештаји о бруталном личном насиљу: појединци убијени на начин који подсјећа на погубљења, тијела која показују знакове мучења и сексуално насиље над женама и дјецом.

Застрашујући догађаји у Украјини чини се да нијесу изоловани инциденти или случајеви појединаца војника који су се оглушли о наређења и “одметнули” се. Извјештаји говоре о нечему што изгледа да је намјерна кампања и дубоко узнемирујући образац мучења, силовања, убистава и других злочина. То се мора зауставити и одговорни за те злочине – укључујући и оне који су их наредили – морају бити позвани на одговорност.

Напади попут ракетног удара на Кијев 28. априла показују очигледно занемаривање живота цивила.  Уједињене нације закључно са 31. мајем службено потврдиле смрт или рањавање 9.094 украјинских цивила, истичући да је стварни број вјероватно знатно већи. Ови подаци не укључују Мариупољ, град у којем украјински званичници извјештавају да је убијено више од 10.000 цивила. Међу жртвама у Мариупољу била је и 91-годишњакиња, која је преживјела Холокауст, која је страдала у подруму током руске опсаде.

Предсједник Бајден и државни секретар Блинкен осудили су очигледне ратне злочине које су припадници руских снага починили у Украјини. Сједињене Државе, Европска унија, наши савезници и партнери прате злочине у Украјини како бисмо подијелили информације са институцијама чији је задатак да одговорне за те поступке приведу правди. Сједињене Државе такође подржавају низ међународних истрага о злочинима у Украјини, укључујући истраге Међународног кривичног суда, Уједињених нација и Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС).

Амерички Стејт дипартмент је 17. маја покренуо нову Опсерваторију за праћење сукоба како би идентификовао, анализирао и учинио широко доступним доказе о ратним злочинима и другим злочинима које је починила Русија у Украјини. На захтјев главног државног тужиоца Украјине, подржавамо такође тим међународних тужилаца и стручњака за ратне злочине који пружају савјете и подршку напорима украјинских власти да прикупе, сачувају и анализирају доказе о злочинима неопходним за кривично гоњење. Мисија ОЕБС-а за утврђивање чињеница објавила је 13. априла педантан и увјерљив извјештај о руском кршењу и злоупотреби људских права И кршењима међународног хуманитарног права. Извјештај наводи доказе о директном гађању цивила, нападима на медицинске установе, силовању, погубљењима, пљачки и присилној депортацији цивила у Русију. Украјински омбудсман за људска права извијестио је да су руске снаге држале и узастопно силовале десетине украјинских ђевојака и жена – од којих су неке остале трудне – наводећи да је намјера била да их одврате од будућих сексуалних односа како никада не би родиле украјинску дјецу.

Постоји снажан међународни консензус да је понашање руске државе неприхватљиво и да одговорни не смију остати некажњени за покретање насиља и очигледно кршење принципа који су основ међународног мира и безбједности. Наша једноставна порука руском војном и политичком вођству, као и њеним  официрима и војницима који чине ратне или друге злочине је сљедећа: “Свијет вас гледа, одговараћете”. Наставићемо да обезбјеђујемо Украјини оружје и опрему која јој је потребна за одбрану и наставићемо да пружамо хуманитарну помоћ онима који су погођени бруталним, бесмисленим ратом Кремља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 13:49